//ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Παρατηρητήριο της Santa Luzia.
Χωρίς αμφιβολία από το Παρατηρητήριο αυτό έχουν τραβηχτεί οι περισσότερες διαφημιστικές εικόνες της τουριστικής πλευράς της Λισαβόνας.
Τα γαλάζια κεραμικά πλακάκια, η πεμπτουσία της διακόσμησης της πόλης, μια τέχνη από μόνα τους, και το άρωμα που αναδίδουν τα λουλούδια στις πέργκολες, κάνουν το μέρος μαγευτικό.
Βρίσκεται πολύ κοντά στον Καθεδρικό Ναό και από κει διακρίνεται η περιοχή της Alfama, μία από τις πιο δημοφιλείς και χαρακτηριστικές της πόλης.
Αυτός ο λευκός ορίζοντας,  που καταλήγει σε κόκκινες και πορτοκαλί στέγες και στον οποίο ξεχωρίζει εδώ κι εκεί  κάποιος μεγαλοπρεπής θόλος, προσκαλεί τον ταξιδιώτη να προσπαθήσει να ανακαλύψει αυτή την πόλη που κρύβει εκπλήξεις σε κάθε γωνιά της.
Αν και υπάρχουν συνεχώς τουρίστες που μειώνουν κάπως την αυθεντικότητα του τόπου, η ηρεμία που προσφέρει η θέα της πόλης με το γαλάζιο φόντο του ωκεανού πέρα στο βάθος, είναι μία από τις εμπειρίες που κάθε ταξιδιώτης θα έπρεπε να έχει, κυρίως επειδή ποτέ δε λείπει και η μουσική, για να δώσει περισσότερη συγκίνηση και συναίσθημα σ’ αυτή τη μαγική γωνιά.

Παρατηρητήριο του San Pedro de Alcantara.
Η Λισαβόνα είναι μια πόλη που προσφέρει καταπληκτική θέα από ψηλά μέρη.  Eιδικά αυτό το παρατηρητήριο, αυτό το μπαλκόνι πάνω από την πόλη είναι προνομιακό μέρος για να θαυμάσετε τη  θέα.
Από αυτό το παρατηρητήριο διακρίνεται η μεγαλοπρέπεια της Λισαβόνας. Η κομψή Baixa (το κεντρικό μέρος της πόλης), το Κάστρο του San Jorge με την  Alfama στους πρόποδες του και στο βάθος η θάλασσα.
Αυτοί που έχουν καλή όραση ή καλές φωτογραφικές μηχανές  μπορούν να εντοπίσουν τα κυριότερα μνημεία της πόλης, επειδή σχεδόν όλα είναι μπροστά τους, όπως για παράδειγμα η Εκκλησία της θείας Χάριτος από τον απέναντι λόφο ή οι πύργοι του Καθεδρικού Ναού,  διακρίνονται   όμως και οι  μεγάλες λεωφόροι καθώς και ο ποταμός Τάγος,
Το περιβάλλον είναι πολύ πιο χαλαρωτικό από τα άλλα παρατηρητήρια, ιδανικό για να οργανώσετε ένα πικ νικ ή να ξεκουραστείτε μετά από τόση ανηφόρα  στη σκιά των δέντρων.
Για να φτάσετε βέβαια εκεί το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα Gloria.

Ανεβείτε στο Santa Justa Elevator
Πρόκειται για ένα σιδερένιο νέο-γκοθ ανελκυστήρα που μπορεί εύκολα να μη γίνει αντιληπτός, χαμένος μέσα στους εμπορικούς δρόμους της Λισαβόνας. Αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα αρχιτεκτονικής της πόλης, του οποίου ο σχεδιασμός επηρεάστηκε από τον Πύργο του Άιφελ και χρησιμοποιείται για να συνδέσει το χαμηλότερο και το υψηλότερο σημείο της πόλης. Όταν ακόμη υπήρχαν άλογα και κάρα, ο ανελκυστήρας Santa Justa χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων στην πόλη. Σήμερα, όμως, φημίζεται για την πανέμορφη θέα της πόλης που έχει κάποιος αν βρεθεί στην κορυφή.

Απαράμιλλη θέα από το κάστρο Castelo de o Jorge
Χτισμένο σε προνομιακή τοποθεσία που προσφέρει μαγευτική θέα στην πόλη, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου  είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Λισαβόνας.
Αφού περιηγηθείτε μέσα στο κάστρο, αναζητήστε το Miradouro de São Jorge. Το σημείο αυτό προσφέρει την καλύτερη θέα στη Λισαβόνα.  Απλά σταθείτε για μερικές στιγμές και απολαύστε τα στενά της Αλφάμα από ψηλά και το «στολισμένο» με κεραμοσκεπές τοπίο που φτάνει μέχρι τις όχθες του Τάγου
Tip: Στον πύργο του Οδυσσέα (Torre de Ulises) βρίσκεται ένα τεράστιο περισκόπιο για μια πιο λεπτομερή, οπτική περιπλάνηση στην πόλη.