//7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Κατάστημα  Tostmann.   Στολές παραδοσιακές της Αυστρίας.
Υπάρχει ένα κατάστημα στο ιστορικό κέντρο, που είναι τελείως διαφορετικό από τα καταστήματα  που έχετε δει. Πρόκειται για το κατάστημα  Tostmann  Trachten.
Εδώ φτιάχνονται  οι παραδοσιακές στολές της πόλης της Βιέννης  για πάνω  από πενήντα χρόνια.
Για το λόγο αυτό  η επίσκεψη σ’ αυτό το χώρο είναι μια επίσκεψη στο χρόνο, τον πολιτισμό και την παράδοση της  χώρας.
Στο εσωτερικό του οι υπάλληλοι,  ντυμένοι επίσης  με κοστούμια εποχής,  θα σας ξεναγήσουν με πολλή  χαρά και θα σας  μιλήσουν για την  ιστορία αυτών των ρούχων.
Υπάρχουν επίσης πολλά βιβλία που μπορείτε να συμβουλευτείτε σχετικά με την προέλευση  κάθε  στολής.  Ξεχωρίζουν οι dirndl, που είναι  τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά κοστούμια.
Ωστόσο κάπες, μαντίλια, φούστες και γιλέκα όλων των χρωμάτων μας διδάσκουν  ένα σημαντικό μέρος του τρόπου ζωής στη Βιέννη πριν από μερικά χρόνια αλλά και πώς  εξελίχθηκε η κοινωνία.

Swarovski.
Στην καρδιά της Αυστριακής πρωτεύουσας,  στην    Karntner  Strasse 24, σας περιμένει ένας φανταστικός  κόσμος κρυστάλλων, ένας εκπληκτικός συνδυασμός  προϊόντων και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων.
Είναι ένα θέαμα  φωτός  και χρώματος  μέσα από αυτά τα διάσημα κρύσταλλα.  To   Swarovski  Wien σας καλεί σ’  ένα χώρο αγορών  σε τρία επίπεδα, εκθέτοντας  κοσμήματα, αξεσουάρ,  και διακοσμητικά αντικείμενα.
Είναι βέβαιο ότι θα μείνετε ικανοποιημένοι από τη μοναδικότητα και την ευρεία γκάμα προϊόντων που διαθέτει το κατάστημα.

Φρόυντ,  ποτήρια μπύρας  και κρυστάλλινες μπάλες.
Τρεις σημαντικές  προσωπικότητες  αντιπροσωπεύουν την  πόλη της Βιέννης,  ο Μότσαρτ, η  αυτοκράτειρα   Σίσι  και ο  Σίγκμουντ  Φρόυντ.  Αυτές τις προσωπικότητες  μπορείτε να τις βρείτε  σε διάφορες μορφές.
Εδώ και χρόνια είναι πολύ δημοφιλής  η κούκλα  που έχει τη μορφή του Φρόυντ.  Επιπλέον με αυτή την κούκλα είναι συνδεδεμένες λαϊκές δοξασίες  σχετικά με το ότι φέρνει τύχη όταν την έχεις μαζί σου την ώρα που περπατάς.
Το βέβαιο είναι ότι ο συμπαθητικός γιατρός σε μινιατούρα είναι χαριτωμένο αναμνηστικό και  απόλυτα συνδεδεμένο με τη Βιέννη.
Υπάρχουν επίσης δύο ακόμα χειροτεχνήματα τυπικά της περιοχής, τα ποτήρια μπύρας  και οι κρυστάλλινες μπάλες.
Τα  πρώτα συνδυάζονται με την παράδοση της ζυθοποιίας  που έχει η Βιέννη.  Συνήθως έχουν ένα  χαρακτηριστικό πώμα και θα τα βρείτε  διακοσμημένα με διάφορα αυστριακά μοτίβα.
Οι  κρυστάλλινες μπάλες   δημιουργήθηκαν το  1900 από τον  Erwin  Perzy.  Μπορείτε να τις βρείτε σε οποιοδήποτε δρόμο  γύρω από τον Καθεδρικό Ναό.

Graben.
Η οδός  Graben  είναι ένας από τους πιο φημισμένους δρόμους στο κέντρο της  πόλης  της Βιέννης. Η προέλευσή του χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια.
Τα περισσότερα κτίρια σ’ αυτόν τον πεζόδρομο  χρονολογούνται  από το  17ο – 18ο αιώνα .
Μπορείτε να βρείτε εδώ  τα καλύτερα παραδοσιακά καταστήματα  , όπως το κοσμηματοπωλείο Helwein   και το αρωματοπωλείο   Nagele & Strubell.
Ακόμα στο χώρο του πρώην καταστήματος αντρικών ειδών  Braun υπάρχει σήμερα το κατάστημα  H&M.   Ο όρος  για να παραχωρηθεί το κατάστημα σ’ αυτή τη φίρμα ήταν  να μην αλλάξει  ο εσωτερικός του χώρος. Μπορεί επομένως να δει κανείς ένα κατάστημα, το εσωτερικό του  οποίου  παραμένει το ίδιο εδώ και 100 χρόνια  χωρίς τίποτα να έχει αλλάξει.
Στην οδό αυτή υπάρχουν επίσης και πολλά καφέ και εστιατόρια, για να κάνετε μια στάση.

Γύρω από τον Καθεδρικό Ναό του   San  Esteban.
Παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον μια βόλτα  στους δρόμους που βρίσκονται  κοντά στον   Καθεδρικό Ναό του   San Esteban.
Αυτή η περιοχή της Βιέννης δεν είναι  γνωστή  για τα  μεγάλα  καταστήματα της  αλλά είναι  μια περιοχή με μικρά καταστήματα και πάγκους , διατηρεί όμως   την αυθεντικότητα και  την  ταυτότητα της πραγματικής  Βιέννης.
Κάνοντας βόλτα εδώ μπορείτε να βρείτε τα πιο χαρακτηριστικά πράγματα της πόλης,   τα   Mozartkugeln , δηλαδή μικρά γλυκα με το πρόσωπο του  Συνθέτη,  μικρά ειδώλια με τη μορφή της Σίσι, της πιο γνωστής αυτοκράτειρας   μέχρι και μικρούς τροχούς του Λούνα πάρκ .
Οι τροχοί του Λούνα πάρκ είναι συνδεδεμένοι με τη Βιέννη, γιατί στο  Prater , ένα δημοφιλή χώρο αναψυχής, βρίσκεται  το παλαιότερο Λούνα πάρκ του κόσμου.  Ο  τροχός του, ύψους 60 μέτρων, είναι ένα από τα σύμβολά της Βιέννης.

Naschmarkt.
 Αυτή η πατροπαράδοτη αγορά  είναι ένα από τα στολίδια της πόλης της Βιέννης.  Από τη  Δευτέρα ως το Σάββατο και από το 18ο αιώνα  πραγματοποιείται   η υπαίθρια αυτή  αγορά.
Από τότε έρχονταν οι άνθρωποι εδώ για να απολαύσουν τα πολλά και ποικίλα  προϊόντα, τόσο τα τοπικά όσο και εκείνα που έφταναν από το εξωτερικό, φερμένα με πλοία από διάφορα  μέρη του κόσμου που συνδέονταν με την αυτοκρατορία.
Αν θέλετε να γνωρίσετε τη γαστρονομία της περιοχής ή να αγοράσετε ένα  αναμνηστικό που έχει σχέση με τη μαγειρική   ή γενικά να γνωρίσετε αυτό το μέρος, είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη θα σας ενθουσιάσει.
Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα συστατικά και τα αντικείμενα που σχετίζονται με την κουζίνα.
Πουθενά αλλού στην πόλη δε θα βρείτε τόσο ευρεία γκάμα πραγμάτων  για να φάτε  ή να πιείτε  κάτι  αλλά και για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας.
Θα βρείτε επίσης προϊόντα delicatessen  ή προϊόντα από εξωτικές χώρες, όπως την Κίνα, Ιαπωνία, Βιετνάμ, ή και χώρες κοντινές ,όπως  την Τουρκία και την Κροατία.
Σήμερα η αγορά εξυπηρετεί  όχι μόνο τους κατοίκους που έρχονται εδώ για να κάνουν τις καθημερινές αγορές τους αλλά και τους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, που έρχονται για να  απολαύσουν  τα χρώματα και τους ήχους της αγοράς.

Christkindlmarkt.
Πρόκειται για μια αγορά εποχιακή που στήνεται  κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, είναι   όμως από τις πιο  σπουδαίες της πόλης. Έχει μια μακρά παράδοση,  γιατί οι μέρες των Χριστουγέννων  γιορτάζονται  με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Αυστρία.
Η αγορά αυτή στήνεται κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο  σε όλο το κέντρο της πόλης  αλλά κυρίως σε δύο σημεία, κοντά στο  Schonbrunn  και στην πλατεία του Δημαρχείου της  Βιέννης.
Αυτοί  οι δύο χώροι γεμίζουν με περίπτερα όμορφα στολισμένα,  με πολύ φωτισμό,  που δημιουργούν  μια χαρούμενη  γιορταστική ατμόσφαιρα.
Μπορείτε να βρείτε στα περίπτερα αυτά από συνταγές ειδικές για τις γιορτινές μέρες  μέχρι  κούκλες,  παιχνίδια, διακοσμητικά αντικείμενα.
Φυσικά δε λείπουν από τα περίπτερα και οι  γαστρονομικές  σπεσιαλιτέ και  το ζεστό κρασί.
Όπως είναι φυσικό,  πλήθος κόσμου επισκέπτεται την αγορά αυτή αλλά σίγουρα με λίγη υπομονή  θα καταφέρετε να δοκιμάσετε  τις σπεσιαλιτέ της πόλης  και να ζεσταθείτε με ένα ποτήρι κρασί.