//ΙΤΕΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΙΤΕΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Φαρδείς δρόμοι άνετοι, μικρές συμπαθητικές πλατείες, ένας δρόμος δίπλα στη θάλασσα, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση κι από τις δυο πλευρές, άνθρωποι που κινούνται πεζοί ή στο ποδήλατο χωρίς βιασύνη, είναι εικόνες που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην Ιτέα, τη μικρή αυτή πόλη της Φωκίδας, το επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών. Απλώνεται νωχελικά στην αγκαλιά του Κρισσαίου κόλπου στον Κορινθιακό. Ενσωματωμένη στην Ιτέα είναι και η Κίρρα, πόλη που στην αρχαιότητα απολάμβανε δύναμη οικονομική και πολιτική και έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου όμως, φυσικές καταστροφές ή και η αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών δομών συντέλεσαν στη βαθμιαία αποδυνάμωση και παρακμή της. Σήμερα είναι ένας οικισμός, που αποτελεί μέρος της Ιτέας.

Το όνομά της το οφείλει σε μια ιτιά που υπήρχε μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων Κίρρας και Χαλαίου, δίπλα στην οποία ανάβρυζε μια πηγή με δροσερό νερό, μοναδικό στην περιοχή. Σ’ αυτό το δέντρο οφείλει το όνομά της, γι’ αυτό και οι κάτοικοι την αποκαλούν και Ιτιά.
Η Ιτέα είναι μια σύγχρονη πόλη, αφού ιδρύθηκε σχετικά νωρίς, δηλαδή το 1830. Αυτό γίνεται φανερό κι από το προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιό της, που παραπέμπει στο Ιπποδάμειο σύστημα της αρχαιότητας. Μεγάλοι δρόμοι κάθετοι και οριζόντιοι διασταυρώνονται γεωμετρικά και όλοι οδηγούν στο παραλιακό τμήμα της πόλης. Αυτή η γεωμετρική δόμηση  κάνει  άνετη την περιπλάνηση μέσα στην πόλη, χωρίς τον κίνδυνο να χαθείς ή να χάσεις τον προσανατολισμό σου. Αυτό που εντυπωσιάζει επίσης είναι η ύπαρξη ειδικών λωρίδων στην άκρη των δρόμων, για να κινούνται τα ποδήλατα. Ο άνετος χώρος άλλωστε επιτρέπει αυτή την πολυτέλεια και οι κάτοικοι τούτης της πόλης απολαμβάνουν και με το παραπάνω τη δυνατότητα που τους παρέχει η πόλη τους να κινούνται με αυτό το μεταφορικό μέσο, γιατί αυτό συγχρόνως σημαίνει άσκηση, υγεία, καθαρότερο περιβάλλον και οικονομία.

Αυτό όμως που πραγματικά με γοητεύει στην Ιτέα είναι η βόλτα στην παραλία, δίπλα στη θάλασσα, αγναντεύοντας το Γαλαξείδι και πιο πέρα την Πελοπόννησο. Τις ζεστές καλοκαιριάτικες νύχτες, νιώθοντας συγχρόνως και την αύρα της θάλασσας, η βόλτα γίνεται πραγματική απόλαυση. Κι αν νιώσετε κούραση, σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια έτοιμα να σας δροσίσουν μ’ ένα αναψυκτικό ή να ικανοποιήσουν την πείνα σας με θαλασσινούς μεζέδες και απαραίτητο συμπλήρωμα, ένα ουζάκι.

Η Ιτέα, αν και δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, αναπτύχθηκε σύντομα και εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη ζωντανή πόλη, ικανή να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το καλοκαίρι οι αμμουδιές και οι παραλίες της, το Τροκαντερό, το Μαϊάμι,  τα «Βραχάκια» και ο Άι Γιάννης, σας περιμένουν για ένα δροσερό μπάνιο. Αλλά και το χειμώνα οι σκιέρ, που κατεβαίνουν από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, βρίσκουν κατάλυμα σ’ ένα από τα ξενοδοχεία της. Και διαθέτει αρκετά και σε διάφορες τιμές, επομένως, αν ψάξετε, σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ικανοποιεί και τα γούστα αλλά και τη τσέπη σας. Όσο για το φαγητό, μην το σκέπτεστε. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια προσφέρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδς, αλλά , αν δεν είστε και πολύ φαν του ψαριού, τότε τι καλύτερο από ένα ρουμελιώτικο κοντοσούβλι, κοκορέτσι και όλα τα συναφή ψητά.

Αν πάλι είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κότερο, η Ιτέα σας περιμένει, γιατί διαθέτει λιμάνι αλλά και μαρίνα , όπου μπορούν να ελλιμενιστούν μικρά και μεγάλα πλοία και κότερα.

Το λιμάνι αυτό, άλλωστε, στάθηκε καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου. Από αυτό γινόταν παλιότερα η εξαγωγή του πολύτιμου προϊόντος της περιοχής, της βρώσιμης ελιάς. Σε μεγάλες αποθήκες συγκεντρώνονταν οι ελιές και προετοιμάζονταν για την εξαγωγή τους. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να εισρέει χρήμα στην περιοχή και να τονώνεται η οικονομία του τόπου. Πολλοί άνθρωποι έβρισκαν απασχόληση στον τομέα αυτό της οικονομίας:άλλοι μετέφεραν τις ελιές από τα χωριά που τις παρήγαγαν, άλλοι ήταν ειδικευμένοι στη διαλογή τους, κάποιοι τις συσκεύαζαν και, φυσικά, αρκετοί ασχολούνταν με τα οικονομικά θέματα.

Οι αποθήκες με τις ελιές, όμως, δεν ήταν η μόνη πηγή απασχόλησης για τους κατοίκους. Κι άλλες βιοτεχνίες άκμαζαν στην πόλη. Κυριότερη απ’ αυτές τα «βαρελάδικα», όπου πολλές οικογένειες δούλευαν από το πρωί ως το βράδυ, για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής για βαρέλια.

Επίσης, όπως και στη γειτονική Άμφισσα, έτσι κι εδώ υπήρχαν κάποια ταμπάκικα, δηλαδή βυρσοδεψεία, όπου γινόταν η επεξεργασία των δερμάτων που έφερναν οι κτηνοτρόφοι από τις γύρω περιοχές.

Πολύ σημαντικός επίσης για την Ιτέα υπήρξε ο μεγάλος Αλευρόμυλος, στον οποίο έβρισκαν δουλειά πολλοί κάτοικοι της πόλης ως εργάτες και μεταφορείς.

Σήμερα βέβαια αρκετά από τα παραπάνω επαγγέλματα δεν υπάρχουν, η ανάπτυξη της τεχνολογίας τα έχει καταργήσει, αλλά υπάρχουν τα ίχνη τους διάσπαρτα σ’ όλη την πόλη, και σας προκαλούν να τα δείτε. Επισκεφτείτε τις αποθήκες και τα βαρελάδικα, σταθείτε για λίγο εκεί και φανταστείτε τους χώρους αυτούς πριν από μερικά χρόνια, να σφύζουν από ζωή, κίνηση, φωνές. Πόσες ανθρώπινες ιστορίες δε γράφτηκαν σε τούτους τους χώρους, πόσες λύπες,αγωνίες, λαχτάρες, αλλά και χαρές δεν ένιωσαν οι άνθρωποι που δούλευαν εδώ! Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι χώροι αυτοί, πόσα πράγματα δε θα είχαν να μας διηγηθούν!

Αλλά μη μείνετε μόνο εκεί. Περπλανηθείτε στους μεγάλους δρόμους και στις μικρές γραφικές πλατείες, περπατήστε δίπλα στη θάλασσα αναπνέοντας τη θαλάσσια αύρα και αγναντέψτε στον ορίζοντα το πανέμορφο Γαλαξείδι. Μπορείτε επίσης να ανεβείτε στον καταπράσινο λόφο των Αγίων Αναργύρων, όπου σας περιμένει μια θέα πανοραμική.

Μην παραλείψετε επίσης να βγείτε να βγείτε λίγο έξω από την πόλη, για να θαυμάσετε τον ελαιώνα της Άμφισσας, αυτή την πλατιά πράσινη θάλασσα, στην οποία υψώνονται φύλακες διαχρονικοί τα βουνά Γκιώνα και Παρνασσός. Στο βάθος, σκαρφαλωμένα στον Παρνασσό, θα διακρίνετε το Χρισσό και τους Δελφούς.

Η Ιτέα, αυτή η ζωντανή, σύγχρονη πόλη καλεί τον επισκέπτη για ξεκούραση, χαλάρωση αλλά και για διασκέδαση και νυχτερινή ζωή.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Τοποθεσία

Η Ιτέα βρίσκεται στον Κρισαίο κόλπο (ή κόλπο της Ιτέας), στον Κορινθιακό. Πίσω από την πόλη απλώνεται ο ελαιώνας της Άμφισσας, με φόντο την Γκιώνα και τον Παρνασσό πάνω στον οποίο διακρίνονται οι Δελφοί και το Χρισσό. Από την παραλία της Ιτέας κοιτώντας προς τη θάλασσα μπορεί κανείς να διακρίνει το Γαλαξίδι, ακόμα και την Πελοπόννησο. Η Ιτέα βρίσκεται νότια της Άμφισσας, βορειοανατολικά του Γαλαξιδίου και νοτιοδυτικά των Δελφών, πόλεις με τις οποίες συνδέεται οδικά.
Τοπικές Αργίες
6 Αυγούστου, Ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είναι η γιορτή της πόλης της Ιτέας

Διαμονή
«Hotel Κalafati» (22650/32294, 32295, 32216). Με 38 ανακαινισμένα, ευρύχωρα και ήσυχα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα.
«Hotel Galini» (22650-32278). Στην παραλία της Ιτέας, με θέα στον Κορινθιακό.
«Nafsika Palace» (22650 33300-4). Σύγχρονο και πολυτελές ξενοδοχείο, σε όμορφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Ιτέας.

Φαγητό

«Σωκράτης»  Παραδοσιακή ταβέρνα, από το 1927 με φρέσκα ψάρια, μύδια αχνιστά, μπακαλιάρο σκορδαλιά, άγρια χόρτα κ.α.
«Ο Φάρος» και αυτή στην παραλία της Κίρρας με κρεατικά και θαλασσινά σε καλές τιμές
«Ο Διογένης» στην Κίρρα  με φρέσκα ψάρια και κρέατα της ώρας

Χρήσιμα τηλέφωνα
ΚΤΕΛ Ιτέας  22650 32336
Αστυνομία Ιτέας 22650 33333
Τμήμα Τουριστικής  Αστυνομίας  22650 33333
Ταξί Ιτέας 22650 32200
ΕΛΠΑ Ιτέας  22650 34104
Πυροσβεστική Ιτέας 22650 35122
Λιμεναρχείο Ιτέας  22650 32319, 35220

Υγεία
Η Ιτέα διαθέτει Κέντρο Υγείας  22650 32224

Παραλίες
1. Η παραλία Μαϊάμι βγαίνοντας από την πόλη για να πάμε στην Κίρρα
2. Η παραλία Τροκαντερό στην άκρη της πόλης προς τα μεταλλεία
3. Ο Αι Γιάννης και τα Βραχάκια στην περιοχή της Κίρρας

Kalamad