//ΓΑΛΑΞΙΔΙ

ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Μπαίνοντας στο Γαλαξίδι  και ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στην παραλία,  παίρνεις μια γεύση από αυτό που πρόκειται να δεις  σ’ όλη την έκταση της πόλης: Δρόμοι στενοί, λιθόστρωτοι, σπίτια διώροφα με μπαλκονάκια, και χρώμα, πολύ χρώμα παντού τριγύρω, στα μπαλκόνια, στους τοίχους των σπιτιών και των καταστημάτων, στα παραθυρόφυλλα και στις πόρτες. Το σκούρο μπλε ή καφέ εναλλάσσεται με το πράσινο σ’ όλες τις αποχρώσεις του, με το απαλό ή έντονο κίτρινο, με το βυσσινί.

Αξιοθέατα
Ξεχωρίζει ο Ναός του Αγίου Νικολάου με το υπέροχο και μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, και στην περιοχή «Καλαφάτη» λείψανα τειχών κ.ά της Αρχαίας Πόλης και λαξευτοί τάφοι της κλασικής περιόδου.

Ακόμη μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το ηλιακό ρολόι του, το βυζαντινό μοναστήρι του Σωτήρος χτισμένο το 1250 μ.Χ., το σπίτι του μεγάλου ιστοριοδίφη Κ. Σάθα. το παλιό πέτρινο υδραγωγείο του 15ου αιώνα.

Αξίζει η περιήγηση για να δείτε τα διώροφα ή τριώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα διακοσμητικά ακροκέραμα, στα οποία αρκετές φορές θα εντοπίσετε και μεταγενέστερα στοιχεία λαϊκής αρχιτεκτονικής

Εύκολα το καταλαβαίνεις αυτό, αφού από τα πρώτα κιόλας βήματα στα στενά σοκάκια, σε συνεπαίρνει η εικόνα από τα ψηλά, πλούσια και επιβλητικά καπετανόσπιτα, τα μεταγενέστερα και σαφώς εξευρωπαϊσμένα νεοκλασικά, τα κομψά ακροκέραμα, τις βαμμένες πόρτες και παράθυρα αλλά και τα λογής ναυτικά αντικείμενα, άγκυρες, γοργόνες, ομοιώματα ιστιοφόρων, ακόμα και ακρόπρωρα, δηλωτικά της αγάπης τους για το απέραντο γαλάζιο

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τα γλυκά του Γαλαξιδιού
Μην παραλείψετε να περάσετε από τα δυο καταστήματα  όπου «Πωλούνται παραδοσιακά γλυκά Γαλαξιδίου».  Οι ρυζόπιτες, τα μεθυσμένα, ένα είδος μελομακάρονου, αλλά πιο ελαφρύ, αφού ζυμώνεται με τσίπουρο, τα σιροπιαστά  γλυκά που μοσχοβολούν κανέλλα, γαρύφαλλο και καρύδι  και , φυσικά, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού και άλλα που θα ανακαλύψετε μόνοι σας. Δεν ξέρω αν συνεχίζουν να παραμένουν αγνά όπως παλιά όλα ετούτα τα γλυκά, καλό όμως είναι να έχετε μια προσωπική άποψη.

 Τοποθεσία
Βρίσκεται στην Βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας και έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1978. Είναι από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που έχει κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Κωδικός κλήσης 22650
Αστυνομικός Σταθμός   22650 41222
Ναυτικό μουσείο  22650 41558-22650 41795
Δήμος  22650 41180
Λιμενικός Σταθμός   22650 41390
Λαογραφικό μουσείο  22650 41910
Τουριστικές Πληροφορίες  22650 8222

Υγεία
Υπάρχει αγροτικό ιατρείο  τηλ. 22650 41312, επίσης στην Ιτέα  υπάρχει κέντρο υγείας  στην δε Άμφισσα  υπάρχει κρατικό γενικό νοσοκομείο.

Πως θα πάμε
Από Αθήνα
Το Γαλαξίδι απέχει 221 χλμ. από την Αθήνα και θα φτάσετε σε περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά. Από την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (Ε 75) προς Λαμία, πρέπει να βγείτε στην έξοδο του Κάστρου και να συνεχίσετε προς Κάστρο – Ορχομενό. Κατόπιν προς Λιβαδειά και Αμφισσα, περνώντας την Αράχοβα και τους Δελφούς και στρίβοντας στην Πατρών – Λαμίας προς Ιτέα και Γαλαξίδι.
Από Λαμία
Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Λαμίας – Άμφισσας-Ιτέας- και μετά Γαλαξίδι
Από Πάτρα
Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πάτρα – Ρίο – Αντίρριο – Ναύπακτος – Γαλαξίδι
Από Θεσσαλονίκη ακολουθήσετε την πολύ όμορφη διαδρομή Λαμίας – Μπράλου – Αμφισσας –Ιτέα και θα φτάσετε στο Γαλαξίδι μετά από περίπου 410 χιλιόμετρα
Επίσης υπάρχουν δρομολόγια με λεωφορεία από Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη προς την Άμφισσα-Ιτέα – Γαλαξίδι Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνο 0265028226 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΤΕΛ (www.ktel.gr)

Περισσότερες πληροφορίες στα άθρα:
Θρησκευτικός περίπατος στο Γαλαξίδι

Μουσεία και αξιοθέατα στο Γαλαξίδι

Η Ιστορία του Γαλαξιδιού

Γαλαξίδι, η ναυτική πολιτεία