//ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Εθνικό Μουσείο
Το εθνικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα εξαίσιο αποικιακό κτίριο στο πάρκο Viharamahadevi, φιλοξενεί μια καλή συλλογή από αρχαία βασιλικά αντικείμενα, σινχαλέζικα έργα τέχνης παλαιά έπιπλα και υαλικά, και χειρόγραφα από ola ( φύλλα από φοινικόδεντρα)
Πίσω από το Εθνικό Μουσείο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα βρείτε μια μάλλον πληκτική αλλά εκτενή σειρά από βαλσαμωμένες υπάρξεις.

Η Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται στο πάρκο Viharamahadevi, Η μόνιμη συλλογή αποτελείται κυρίως από πορτραίτα, αλλά υπάρχουν και προσωρινές εκθέσεις ζωγράφων από τη Σρι Λάνκα.

Κέντρο  Lionel Wendt
Το καλαίσθητο κέντρο φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις αντικειμένων τέχνης και χειροτεχνημάτων αλλά και μουσικές παραστάσεις και, ενίοτε, εκθέσεις παλαιών επίπλων.

Γιορτές στη Σρι Λάνκα
Κάθε χρόνο στη Σρι Λάνκα πραγματοποιούνται πολλές θρησκευτικές γιορτές, με σημαντικότερες τις Esala Perachera και Katagkarama.

Η πρώτη -διάρκειας 12 ημερών- γιορτάζεται από τους Βουδιστές στην πόλη Kandy. Με τη συνοδεία στολισμένων ελεφάντων, χιλιάδες πιστοί παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης χορεύοντας με μουσική και τυμπανοκρουσίες. Πάνω στον πιο μεγαλόσωμο ελέφαντα μεταφέρεται ένα αντίγραφο της Κιβωτού με το Ιερό Δόντι του Βούδα.

Η γιορτή Πεχάρα, γίνεται τον μήνα Εσάλα (Ιούλιος – Αύγουστος). Η γιορτή αυτή, που είναι μια πολύ εντυπωσιακή παρέλαση προς τιμή του Ιερού Δοντιού, κορυφώνεται στην πανσέληνο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν συνδυασμό πέντε μεμονωμένων παρελάσεων – λιτανειών.

Αντίθετα, η Katagkarama γιορτάζεται από τους Ινδουιστές κατοίκους του νησιού. Στη διάρκεια της γιορτής, εθελοντές πιστοί υποβάλλονται σε δοκιμασίες διαπερνώντας τη γλώσσα τους και το δέρμα τους με αιχμηρά αντικείμενα. Η γιορτή ολοκληρώνεται με τοπικούς χορούς και πυροβασία.