//ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Φεστιβάλ
-Το Φεστιβάλ Ημέρες Μουσικής Ρόδου, ένα από τα πιο αγαπημένα φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Live Music Now – Yehudi Menuhin του Μονάχου, διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο για 12 συνεχή χρόνια μέσα στο μυσταγωγικό περιβάλλον της Μεσαιωνικής Πόλης.

-Το Μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου αποτελεί ένα νέο θεσμό που αναβιώνει μια σημαντική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Θαρραλέοι ιππότες, άλογα, δράκοι και μάγισσες ζωντανεύουν στην παγκοσμίου εμβέλειας Μεσαιωνική Πόλη και στα μαγευτικά κάστρα ανά την ύπαιθρο, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.

-Η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Μουσικής αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ρόδου και προσφέρει τη δυνατότητα σε ανερχόμενους μουσικούς από όλο τον κόσμο να βελτιώσουν και να επιδείξουν τις δεξιότητές τους, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών.

-Καλοκαιρινό Φεστιβάλ στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στην τάφρο της μεσαιωνικής πόλης, στο μαγικό σκηνικό που δημιουργούν οι επάλξεις και οι πύργοι του τείχους, διοργανώνονται όλο το καλοκαίρι συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου και χορού.

Πανηγύρια  – Εκδηλώσεις
Τα πανηγύρια της Ρόδου έχουν σχέση με τις θρησκευτικές γιορτές. Πολλά απ’ αυτά έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα αλλά στο πέρασμα του χρόνου αλλάζουν, καθώς προσαρμόζονται στις συνθήκες και ανάγκες του παρόντος.

Στα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο, μετά τη λειτουργία στην εκκλησία και την περιφορά  της εικόνας, ακολουθεί φαγητό, μουσική και χορός. Επίσης στα μεγαλύτερα πανηγύρια μπορεί κανείς να δει και υπαίθρια παζάρια.

Στην Παστίδα: το «Πανηγύρι του Αη Γιώργη» στο μικρό ξωκλήσι της Παστίδας, στις 22 και 23 Απριλίου, γιορτή του Αγίου Γεωργίου (κινητή γιορτή).

Στο Παραδείσι: το «Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας», στις 17 Ιουλίου, το οποίο πλαισιώνεται από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Επίσης το «Πανηγύρι του Αη Φανούρη», παραμονή και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, στις 26 και 27 Αυγούστου.

Στην Κρεμαστή: το “Πανηγύρι της Παναγίας”, που ξεκινά στις 14 Αυγούστου και διαρκεί εννέα ημέρες. Συγκεντρώνει προσκυνητές απ’ όλα τα Δωδεκάνησα καθώς και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην Κατταβιά: στις 25, 26 και 27 Ιουλίου, ημέρες γιορτής της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονα, γίνεται τριήμερο πανηγύρι.

Στην Ιαλυσό: το «Πανηγύρι της  Αγίας Παρασκευής», στις 25 και 26 Ιουλίου.
Επίσης, στις 19 και 20 Ιουλίου, το “Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία”.

Στον Αρχάγγελο: στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Παναγιά Τσαμπίκα και στις 8 Αυγούστου στην Παναγία Σκιαδενή στη Νότια Ρόδο.

Στη Μαρίτσα: το “Πανηγύρι του Σωτήρος” στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού, που διαρκεί δυο μέρες, παραμονή και ανήμερα του Σωτήρος, στις 5 και 6 Αυγούστου.

Στη Δαματρία: το “Πανηγύρι του Σταυρού” γιορτάζεται κάθε χρόνο παραμονή και ανήμερα, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Στο Θεολόγο: το “Πανηγύρι της Παναγιάς της Καλόπετρας” στο Μοναστήρι με την υπέροχη θέα, έξω από το Θεολόγο, την παραμονή της γιορτής της Παναγίας, στις 14 Αυγούστου.

Υπάρχουν όμως και άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τα προϊόντα τού νησιού και τη δημιουργική τέχνη των κατοίκων.
Στην Κρεμαστή: Πανελλήνια Έκθεση χειροτεχνίας Κρεμαστής, η οποία λειτουργεί επί 40 συνεχή χρόνια. Συμμετέχουν πολλοί εκθέτες από όλη την Ελλάδα. Διαρκεί από τις 10 έως τις 23 Αυγούστου.
Στο Παραδείσι: στις αρχές Ιουνίου, Γιορτή Φράουλας.
Στη Νότια Ρόδο: το πρώτο Σάββατο, μετά τις 17 Ιουλίου, Γιορτή Καρπουζιού.