//ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι – ΚΙΝΑ

ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι – ΚΙΝΑ

Σιαν (Xi’an)
Πολύ πριν η χώρα – και άλλες περιοχές – υποταχθούν στο Πεκίνο, υπήρχε η Chang: μια ακμάζουσα αυτοκρατορική πόλη, ένας τόπος όπου συνυπήρχαν πολλές από τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου και ο κινεζικός πολιτισμός έφθασε στο απόγειο της δημιουργικότητας. Το Chang – η σημερινή Xi an – ήταν η μυθική αρχή και το τέλος του δρόμου του μεταξιού, μια πανδαισία  χρωμάτων, μουσικής  και σκόνης  της ερήμου, όπου τα καραβάνια μετέφεραν αγαθά από όλη την ευρασιατική ήπειρο και από εκεί σε όλη την Κίνα. Όμως, όπως και όλες οι μεγάλες μητροπόλεις έσβησε. Καταστράφηκε από  εξεγέρσεις που σημάδεψαν την παρακμή της δυναστείας των Τανγκ, από τον 10ο αιώνα η  Chang an δεν υπήρχε πλέον.

Η Σιάν είναι το ανατολικό άκρο του δρόμου του μεταξιού και κοντά στη Σιάν βρίσκεται ο στρατός από τερακότα του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (235 – 207 π.χ.) . Σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο βιομηχανοποιημένες πόλεις της Κίνας και συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Η πόλη είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός λόγω των ιστορικών μνημείων της και διαθέτει περισσότερα από 30 πανεπιστήμια και κολλέγια

Lanzhou – Shandan στο  Zhangye
Οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται δυτικά από το Xi’an θα περάσουν πρώτα μέσω της επαρχίας Gansu. Στην φωτογραφία  μια ανεμοθύελλα  χτυπά την πόλη Shandan στο Zhangye, επαρχία Gansu, Κίνα
Το Lanzhou είναι ένας σημαντικός μεταφορικός κόμβος  και η αρχή μερικών παραδοσιακών διαδρομών στο Xinjiang, το Sichuan και το Θιβέτ.

Dunhuang
Μετά από πολύωρο και κουραστικό ταξίδι  προς το Dunhuang, το μονότονο τοπίο της ερήμου απομακρύνεται ξαφνικά και εμφανίζονται  πράσινα καλλιεργημένα χωράφια με ορεινούς αμμόλοφους ως σκηνικό. Η περιοχή έχει μια ομορφιά, ιδιαίτερα τη νύχτα κάτω από τα αστέρια του  κατάσπαρτου ουρανού.
Δεν είναι τόσο οι αμμόλοφοι της ερήμου και οι ρομαντικές βραδιές που προσελκύουν τόσους πολλούς τουρίστες στο Dunhuang, αλλά η εξαιρετική βουδιστική τέχνη στις κοντινές σπηλιές Mogao

Taklamakan Desert
Η Τάκλα Μακάν είναι γνωστή ως μια απ’ τις μεγαλύτερες αμμώδεις ερήμους στον κόσμο.. Διασχίζεται απ’ την βόρεια μέχρι τη νότια άκρη της από δύο βραχίονες του Δρόμου του Μεταξιού έτσι ούτως ώστε οι ταξιδιώτες να αποφεύγουν διαδρομές μέσα στην άνυδρη έρημο. Πρόσφατα, η Δημοκρατία της Κίνας κατασκεύασε ένα οδικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας το οποίο ενώνει τις πόλεις του Χοτάν (στο νότιο άκρο) και του Λουντάι (στο βόρειο άκρο)

Keriya
Η πόλη Keriya ή η πόλη Mugala είναι στην επαρχεία Yutian, στο Xinjiang της Κίνας, στον παλιό δρόμο Νότιο Δρόμο του Μεταξιού.  Ως εμπορικό και διοικητικό κέντρο η Keriya, είναι περίπου 166 χλμ. Ανατολικά του Hotan, 80 χλμ. Ανατολικά της Qira και 120 χλμ. Δυτικά της Niya.
Ορυχεία χρυσού βρέθηκαν κοντά στο Keriya τον 19ο αιώνα.

Hotan
Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει αντικείμενα νεφρίτη από το 5000 π.Χ., αποδεικνύοντας ότι το Hotan (Khotan) και το εμπόριο κοσμημάτων του προηγήθηκε από το δρόμο του μεταξιού και άνοιξε  αργότερα τις κινεζικές εμπορικές διαδρομές προς τα δυτικά.

Για όσους ξεκινούν από τον  δρόμο του Νότου, μέσω του Keriya (Yutian), του Cherchen (Qiemo), του Charklik (ruo-qiang) και του Golmud, αυτό είναι το τελευταίο μέρος για να πραγματοποιήσουν  σημαντικά πράγματα όπως  συνάλλαγμα,  προμήθειες ή να επεκτείνουν  τη  βίζα τους.

Yarkand
Ο δρόμος  του μεταξιού ανατολικά του Kashgar χωρίζεται σε δύο διαδρομές  μπροστά στην τεράστια έρημο Taklamakan. Το βόρειο νήμα ακολουθεί την πορεία του σύγχρονου δρόμου και του σιδηρόδρομου προς το Kuqa και το Turpan. Ο νότιος δρόμος διαγράφει μια πιο απομακρυσμένη πορεία μεταξύ της ερήμου  και των τεράστιων οροσειρών του Pamir και του Kunlum. Η αρχαία οδός χαρακτηρίζεται από ένα δίκτυο εγκαταλελειμμένων πόλεων. Ορισμένες πόλεις, όπως Niya, Miran και Yotkan, παραμένουν καλυμμένες με άμμο. Άλλες, όπως ο Yarkand και ο Hotan, παραμένουν σημαντικά κέντρα της φυλής των Uighur.

Το Yarkant βρίσκεται σε στρατηγική θέση περίπου στο ήμισυ μεταξύ του Kashgar και του Khotan. Ήταν επίσης το τέρμα για τα καραβάνια που έρχονταν από το Κασμίρ μέσω του Λαντάκ και στη συνέχεια περνούσαν το πέρασμα Karakoram στην όαση Niya στη λεκάνη Tarim.

Από το Yarkant μια άλλη σημαντική διαδρομή κατευθυνόταν νοτιοδυτικά μέσω της πόλης Tashkurgan στον διάδρομο Wakhan από όπου οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να διασχίσουν το σχετικά εύκολο  πέρασμα του Baroghil Pass και του  Badakshan.

Kashgar
Το Kashgar (Kashi) είναι ο τελευταίος σταθμός  στο έδαφος της  Κίνας. Οι πρώτοι ατρόμητοι Κινέζοι έμποροι και απεσταλμένοι πρέπει να είχαν οραματιστεί το τέλος της γης καθώς προσέγγισαν την  όαση για πρώτη φορά πριν από χιλιετίες Η στρατηγική του θέση το έκανε σταυροδρόμι και επίκεντρο των πολιτιστικών συγκρούσεων και συνεργασιών για πάνω από δύο χιλιετίες.

Kontod