//ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΟΥΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΟΥΣ

Ακουμπάει  σε δυο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, απλώνεται νωχελικά  ανάμεσα σε δυο θάλασσες, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τον Εύξεινο Πόντο. Ο λόγος βέβαια για την  παλιά πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, η οποία  διατηρεί, ακόμα και σήμερα, τα μνημεία και την ατμόσφαιρα της εποχής της δόξας και του μεγαλείου της. Για το λόγο αυτό όταν ο ταξιδιώτης φτάσει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, αισθάνεται σχεδόν την ίδια γοητεία και συγκίνηση με τους τους ρομαντικούς ταξιδιώτες του 18ου και 19ου αιώνα που έφταναν σ’ αυτήν την πόλη. Ο γάλλος ποιητής Φρανσουά Ρενέ ντε Σατωμπριάν περιγράφει με τα παρακάτω λόγια τη στιγμή κατά την οποία έφτανε στην Κωνασταντινούπολη με πλοίο: «Καθόλου δεν υπερβάλλει κανείς, όταν λέει ότι η Κωνσταντινούπολη προσφέρει στον επισκέπτη  την πιο όμορφη θέα του κόσμου».

Μπορεί κανείς να αρχίσει την περιήγησή του στη θαυμαστή αυτή  Πόλη από το Μπλε Τζαμί, γνωστό και με την ονομασία «Σουλταναχμέτ» ή το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ Α’.
Κατασκευάσηκε  στις αρχές του 17ου αιώνα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται ακριβώς απένατι.
Διαθέτει έξι μιναρέδες, με δυο ή τρία μπαλκόνια ο καθένας. Δεν είναι όμως αυτή η λεπτομέρεια που χαρίζει στο τζαμί μεγαλοπρέπεια, αλλά το γαλάζιο χρώμα που έχουν τα 20.000 κεραμικά πλακίδια,  τα οποία διακοσμούν τα χαμηλά μέρη των τοίχων καθώς και οι δεκάδες θόλοι, διακοσμημένοι με ρήσεις από το Κοράνι και παράθυρα με βιτρό, που φωτίζουν τον υπέροχο εσωτερικό χώρο του Τεμένους. Εντύπωση επίσης προκαλούν τα πανάκριβα χαλιά, που καλύπτουν κάθε σημείο του δαπέδου, τα οποία ανανεώνονται συχνά και είνα δώρα των πιστών.
Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα τζαμιά του Ισλαμικού Κόσμου.

Μπροστά από το Μπλε Τζαμί βρίσκεται ο  Ιππόδρομος. Ήταν η καρδιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας, γιατί οι αγώνες που γίνονταν εκεί αποτελούσαν σημαντικό γεγονός για την πόλη αλλά και από κει επίσης ξεκίνησε  η περίφημη «Στάση του Νίκα».   Σήμερα  δε διατηρείται βέβαια στην αρχική του μορφή.  Στη θέση του βρίσκεται  η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Στο χώρο αυτό μπορείτε να δείτε τη Στήλη των όφεων. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών φιδιών. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Έλληνες, μετά τη μάχη των Πλαταιών,  συνέλεξαν τα λάφυρα και το ένα δέκατο από αυτά αποφάσισαν να το αφιερώσουν στο Θεό Απόλλωνα.  Κατασκεύασαν έτσι ένα χρυσό τρίποδα ο οποίος είχε ως υποστήριγμα ένα χάλκινο τρικέφαλο φίδι. Επάνω στα σώματα των φιδιών που συστρέφονται χαράχθηκαν τα ονόματα των 31 πόλεων που πήραν μέρος στη μάχη. Ο τρίποδας στήθηκε κοντά στο Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ο Κωνσταντίνος το απέσπασε από τους Δελφούς, το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη και το έστησε στη μέση του Ιπποδρόμου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Εντυπωσιακός επίσης είναι ένας αιγυπτιακός Οβελίσκος, ηλικίας 3.500 χρόνων, τον οποίο έφερε από την Αίγυπτο ο Μέγας Θεοδόσιος, το 390 μ.χ.

Η βυζαντινή εκκλησία ης Αγίας Σοφίας ανταγωνίζεται το Μπλε Τζαμί στην ομορφιά του εσωτερικού χώρου. Χτίστηκε από τον Ιουστινιανό το 532- 537. Οι αρχιτέκτονες του Ναού ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος. Στα εγκαίνια λέγεται ότι Ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Νενίκηκά σε Σολομών», γιατί, πίστευε ότι η Αγία Σοφία ξεπερνούσε σε μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, δηλαδή τετράγωνοι στύλοι, στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα, πάνω στα οποία ακουμπάει ο επιβλητικός τρούλος, του οποίου η διάμετρος είναι 31 μέτρα. Πολύ εντυπωσιακά επίσης ήταν τα ψηφιδωτά που κοσμούσαν το εσωτερικό του Ναού,

Μετά την άλωση ο Ναός μετατράπηκε σε τζαμί με την προσθήκη τεσσαρων μιναρέδων και τα ψηφιδωτά καλύφτηκαν με ασβέστη.

Από το 1935, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, λειτουργεί ως Μουσείο και κάποια ψηφιδωτά έχουν αποκατασταθεί.

Η πόλη του Βοσπόρου διαθέτει ένα ακόμα δείγμα αρχιτεκτονικού μεγαλείου, το Παλάτι Τοπ Καπί, ένα από τα σύμβολά της οθωμανικής εποχής. Θεμελιώθηκε από το Μωάμεθ τον Πορθητή και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1478. Υπήρξε κατοικία Σουλτάνων για 400 περίπου χρόνια, μέχρι το 19ο  αιώνα, όταν οι Σουλτάνοι μεταφέρθηκαν στο νέο ανάκτορο του Ντολμαμπαχτσέ.  Χτισμένο πάνω στον πρώτο λόφο της Πόλης μπορούσε να εποπτεύει την κίνηση στο Βόσπορο και την Προποντίδα.  Δεν είναι ένα ενιαίο κτίριο, αλλά ένα κτιριακό συγκρότημα. Γύρω από τέσσερις αυλές κτίστηκαν περίπτερα, στα οποία βρίσκονταν κυβερνητικές υπηρεσίες.

Από το 1924 λειτουργεί ως Μουσείο. Ο ιερότερος θησαυρός είναι ο Μανδύας του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος φυλάσσεται μέσα σε χρυσή θήκη, ενώ το πιο εντυπωσιακό τμήμα είναι το Θησαυροφυλάκιο, στο οποίο βρίσκονται όλοι θησαυροί των Σουλτάνων.

Στα μέσα του 19ου αιώνα οι Οθωμανοί Σουλτάνοι κατασκεύασαν τα παλάτια στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, διαχωρίζοντας μ΄αυτόν τον τρόπο την ιδιωτική τους ζωή από την έδρα της κυβέρνησης. Το πιο εντυπωσιακό παλάτι ήταν αυτό του Ντολμαμπχτσέ, που αποτέλεσε το κέντρο της αυτοκρατορίας μέχρι το 1922.

Περιλαμβάνει περίπου 250 πολυτελή δωμάτια, ενώ εντύπωση προκαλεί το ξύλινο δάπεδό του που μοιάζει με ψηφιδωτό. Διαθέτει τη μεγαλύτερη στον κόσμο αίθουσα του θρόνου, στο κέντρο της οποίας κρέμεται ένας τεράστιος κρυστάλλινος πολυέλαιος, ενώ στους τοίχους υπάρχουν έργα τέχνης, δώρα των επισκεπτών του Σουλτάνου. Πρόκειται για ένα παλάτι πιο ευρωπαϊκό, γιατί τη διακόσμησή του επιμελήθηκαν και ευρωπαίοι καλλιτέχνες.
Εδώ έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και πέθανε ο μεγάλος ηγέτης της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Σήμερα το παλάτι λειτουργεί ως Μουσείο.

Το τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ) είαι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της Κωνσταντινούπολης. Κτίστηκε από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή το 1550 – 1557. Ο κεντρικός θόλος του και άλλοι 28 μικρότεροι θόλοι και ημιθόλια δημιουργούν ένα αρμονικό αλλά συγχρόνως και μεγαλοπρεπές σύνολο, αντάξιο της δύναμης και του μεγαλείου του δημιουργού του.

Μια βόλτα στην Πόλη επίσης πρέπει να συμπεριλάβει μια επισκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, και στο Πατριαρχείο, που βρίσκεται στο Φανάρι.
Τέλος μπορείτε να επισκεφθείτε το Μεγάλο Παζάρι, μια από τις πιο μεγάλες κλειστές αγορές στον κόσμο. Στεγάζει περισσότερα από 3.000 καταστήματα, θα βρείτε επομένως εκεί μεγάλη ποικιλία για δώρα και αναμνηστικά, ενώ συγχρόνως θα απολαύσετε τα χρώματα και τις μυρωδιές της ανατολής.

Και αν θέλετε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε μακριά από τους θορύβους και την κίνηση της Πόλης, τα Πριγκηπονήσια είναι το καταλληλότερο μέρος. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 10 νησιών, τα οποία βρίσκονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το μεγαλύτερο είναι η Πρίγκηπος, ενώ το πιο γνωστό είναι η Χάλκη, στην οποία βρίσκεται η Θεολογική Σχολή. Το 1971 οι Τουρκικές αρχές απαγόρεθυαν τη λειτουργία της, αλλά μέχρι τότε ήταν η κύρια Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολύ όμορφη βόλτα επίσης είναι αυτή στο Βόσπορο. Καραβάκια προσφέρουν ξενάγηση στο στενό αυτό πέρασμα, που ενώνει τη θάλασσα του Μαρμαρά με τον Εύξεινο Πόντο.

Για να διασκεδάσετε και να απολαύσετε ένα ωραίο γλυκό σε ένα κομψό ζαχαροπλαστείο, τι καλύτερο από την πλατεία Ταξίμ, γιατί εδώ χτυπά η καρδιά της σύγχρονής Πόλης.

Είναι γεγονός όμως ότι ένα ταξίδι δεν είναι αρκετό, για να γνωρίσετε αυτή τη μαγική πόλη. Υπάρχουν πολλές γωνιές που  περιμένουν να τις εξερευνήσετε σε ένα επόμενο ταξίδι. Και είναι σίγουρο ότι θα το κάνετε.
Kalamad