//ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Mια σειρά από εκδηλώσεις γεμίζουν τις θερινές νυχτιές στο νησί . Αξίζει να αναφέρουμε το Φεστιβάλ της Αστυπάλαιας που γίνεται συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία καταφέρνοντας να φέρει σημαντικά ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής αλλά και μεγάλους καλλιτέχνες που αγάπησε ο κόσμος.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό – Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αστυπάλαιας με τοπικές ομάδες και συγκροτήματα διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις βιβλίου, μουσικές βραδιές, χορευτικά με παραδοσιακές φορεσιές.

 Πολιτιστικό Φεστιβάλ
Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί το Φεστιβάλ με τίτλο: “Στην Αστυπάλαια για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό” (δυο κύκλοι εκδηλώσεων: καλοκαιρινός – χειμερινός) με μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση και διάδοση του πολιτισμού, την αναβίωση εθίμων και την ψυχαγωγία των κατοίκων και επισκεπτών της Αστυπάλαιας.

Κάθε χρόνο, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ, πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, κινηματογράφου, ζωγραφικής κ.λ.π. είτε σε ιδιωτικούς χώρους είτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “πολλαπλών χρήσεων” του Δημοτικού Σχολείου, η οποία χρησιμοποιείται και σαν συνεδριακός χώρος.

Πανηγύρια / Γιορτές 
Στις 2 Φεβρουαρίου, το πανηγύρι της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας το οποίο αποτελεί το χειμερινό ραντεβού των Αστυπαλαιωτών. Είναι ημέρα συνάντησης που γιορτάζεται με γλέντι, παραδοσιακούς χορούς, φαγητό και άφθονο κρασί. Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται το Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Πορταϊτισσα (τριήμερο 14-16 Αυγούστου). Το πρώτο βράδυ, παραμονή της Παναγίας, μετά τον εσπερινό, γίνεται γλέντι στον περίβολο της εκκλησίας. Ανήμερα, έξω από την εκκλησία, μαγειρεύουν συνήθως “λαμπριανό” (αρνί γεμιστό). Καλεσμένοι όλοι οι επισκέπτες και φίλοι του νησιού. Την επομένη, τα “κουκάνια” – διοργανωτές ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός- με αγώνες κολύμβησης, “γιαουρτοτάισμα” (με δεμένα μάτια ταΐζει ο ένας τον άλλον γιαούρτι) και “πετεινό” -δένουν έναν ψεύτικο πετεινό στην άκρη μιας ξύλινης κολόνας που έχουν αλείψει με γράσο. Ο συναγωνισμός έγκειται στο ποιος θα φτάσει πρώτος στον κόκορα, περπατώντας επάνω στο γράσο !

Στις 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας και των λειψάνων του οσίου Ανθίμου στη Χώρα με κατάληξη στο Δήμο και από εκεί στο σπίτι του “γιορταστή”, όπου γίνεται αγιασμός και στη συνέχεια γλέντι.

Στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται το πανηγύρι της Παναγιάς του Θωμά στο Βαθύ, όπου προσφέρεται φαγητό και κρασί. Ακολουθεί γλέντι με νησιώτικους χορούς. Τα πανηγύρια της Παναγιάς της Πουλαριανής στις 8 Σεπτεμβρίου και του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

Στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου και του Σωτήρα Χριστού στις 6 Αυγούστου προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά και γίνεται μεγάλο γλέντι.