//ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΓΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΛΑΓΑ

Muralla Medieval (Μεσαιωνικό Τείχος).
Περνώντας έναν κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε υπολείμματα από αυτήν την κατασκευή.
Η παλιά είσοδος στην πόλη.
Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες κατασκευές του 11ου αιώνα, κατά τη διάρκεια του Χαλιφάτου  των  Hammudies,  δυναστεία των Βερβέρων. Το τείχος χτίστηκε δίπλα στο φρούριο Αλκαθάμπα (Alcazaba), για να αντιμετωπίσει επιθέσεις άλλων λαών.
Μπορείτε να δείτε ένα εκτεταμένο μέρος του μεσαιωνικού  τείχους στο δρόμο, το οποίο ανακαινίστηκε στη δεκαετία του ’90,  με αποτέλεσμα να χαθούν στοιχεία που υπήρχαν στο τείχος, κεραμικά, πλακάκια, ζωγραφιές κ.α.  Αυτό το κομμάτι του τείχους έχει 28 μέτρα μήκος και 7 μέτρα ύψος.
Στο δρόμο  (calle) Puerta de Buenaventura    βρίσκεται άλλο κομμάτι του τείχους και επίσης στην οδό Arco.

La fuente de las Tres Gracias.  Η Πηγή των Χαρίτων
Αυτή η πηγή έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.
Οι τρεις νύμφες της Μάλαγας.
Είναι γνωστή επίσης  ως «η Πηγή με τις τρεις Νύμφες», και βρίσκεται στην πλατεία Plaza del General Torrijos,  στην είσοδο του Πάρκου Parque de Málaga , (στη Malagueta). Μπορεί κανείς να δει τρία μαρμάρινα γλυπτά εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.
Το τριγωνικό βάθρο είναι διακοσμημένο με τρεις φιγούρες παιδιών, καθισμένων σε κύκνους.
Οι τρεις Χάριτες ή Νύμφες από μάρμαρο καταλαμβάνουν το κέντρο,  με κλασικούς χιτώνες και γεωργικά εργαλεία, το κέρας της Αμάλθειας και ένα κουπί, σύμβολά της γονιμότητας και της ιδιότητας των γυναικείων μορφών ως προστάτιδες των νερών.
Το επάνω μέρος τελειώνει με ένα ανθοδοχείο.
Στο βάθος η θέα του φρουρίου μαζί με την όμορφη εικόνα της Πηγής προσθέτουν στην πλατεία μια ιδιαίτερη γοητεία.

Rastro de Cortijo de Torres.
Για όσους ξυπνούν νωρίς και έχουν διάθεση να βγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους δρόμους, υπάρχει η υπαίθρια αγορά της Μάλαγας, η οποία ανοίγει όλες τις Κυριακές από τις 8 το πρωί και διαρκεί ως τις τρεις το μεσημέρι. Βρίσκεται ακριβώς στο ιστορικό κέντρο της Μάλαγας, στον εμπορικό χώρο Cortijo de Torres. Υπάρχουν σ’ αυτήν περίπου 300 πάγκοι όπου πωλούνται ρούχα καινούργια αλλά και μεταχειρισμένα, φω μπιζού, παπούτσια, φυτά, λουλούδια, αντίκες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Επίσης υπάρχει ο χώρος όπου πωλούνται προϊόντα φρέσκα: φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια κ.α.

Αυτή είναι μια από τις κυριότερες υπαίθριες αγορές της Μάλαγας, είναι μεγάλη και έλκει πολύ κόσμο. Αν θέλετε να πάρετε κάτι για σας ή να κάτι για να κάνετε δώρο, ίσως εδώ να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Puente de los Alemanes.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους κατοίκους της Μάλαγας, η Γερμανία έκανε δώρο στην πόλη αυτή τη γέφυρα.
Είναι γνωστή επίσης ως Puente de Santo Domingo,  γέφυρα του Santo Domingo,  επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην ομώνυμη εκκλησία.
Είναι μια μικρή μεταλλική γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε το 1909 και τη δώρισε η Γερμανία στην πόλη.
Το Δεκέμβριο του 1900 μια γερμανική φρεγάτα έπεσε πάνω στην αποβάθρα του λιμανιού της Μάλαγας αλλά οι κάτοικοι της πόλης έτρεξαν να βοηθήσουν τους ναυαγούς.
Εφτά χρόνια αργότερα υπερχείλισε ο ποταμός Guadalmina και πήρε κάποιες γέφυρες. Όταν η Γερμανία πληροφορήθηκε το γεγονός, έστειλε χρήματα στην πόλη για να τη βοηθήσει να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και της δώρισε αυτή τη γέφυρα.
Σήμερα μπορεί κανείς να δει μια πλάκα στη γέφυρα στην οποία είναι γραμμένο: «Η Γερμανία δώρισε στη Μάλαγα αυτή τη γέφυρα για να δείξει την ευγνωμοσύνη της για την ηρωική βοήθεια που η πόλη πρόσφερε προς τους ναυαγούς της φρεγάτας.

Monumento a Larios.
Βρίσκεστε μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της πόλης, el Marqués de Larios.
Ο Manuel Domingo Larios   ήταν αριστοκράτης Μαρκήσιος  και επιχειρηματίας ισπανός. Πρόσφερε στην πόλη την κατασκευή του δρόμου calle  Marqués de Larios ,  γι’ αυτό το Δημαρχείο της  πόλης αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μνημείο, για να τον τιμήσει.
Βρίσκεται στο σημείο όπου ο δρόμος Alameda Principal  ενώνεται με το δρόμο Marqués de Larios.  Παρουσιάζεται όρθιος πάνω σε ένα μεγάλο μαρμάρινο βάθρο, κυκλωμένος από έναν άνδρα που κρατάει αξίνα και φτυάρι (αντιπροσωπεύουν την εργασία) και το άγαλμα μιας γυναίκας που του προσφέρει ένα παιδί (η γυναίκα αντιπροσωπεύει την πόλη της Μάλαγας η οποία του δείχνει την ευγνωμοσύνη της).

Acueducto de San Telmo. (Υδραγωγείο).
Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Μάλαγας και ίσως το λιγότερο γνωστό.
Ένα έργο τέχνης.
Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά υδραυλικά έργα του 18ου αιώνα στην Ισπανία.  Ο αρχιτέκτονας José Martín de Aldehuela άρχισε το έργο το 1782 και το ολοκλήρωσε 2 χρόνια αργότερα, πραγματικά λίγος χρόνος για ένα τόσο μεγάλο έργο.
Το υδραγωγείο έλυσε το πρόβλημα νερού που αντιμετώπιζε η πόλη, καθώς ο πληθυσμός της αυξανόταν σημαντικά, αφού μεταφερόταν νερό του ποταμού δια μέσου του υδραγωγείου, το οποίο είχε μήκος 10,8 χιλιόμετρα.

La Alcazaba.
Αυτό το Παλάτι – Φρούριο, του οποίου το όνομα στα αραβικά σημαίνει «ακρόπολη», είναι ένα από τα ιστορικά μνημεία της πόλης, ένας χώρος τον οποίο επισκέπτονται πολλοί, γιατί συνδυάζει ιστορία και ομορφιά.

Από την εποχή των Αράβων βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Gibralfaro, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο  αμυντικό αραβικό Κάστρο και επίσης δίπλα στο Ρωμαϊκό Θέατρο.

Κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1057 και 1063, σύμφωνα με τους μουσουλμάνους ιστορικούς, κατά τη διακυβέρνηση του Βέρβερου (αραβική φυλή της Βορείου Αφρικής) Βασιλιά της Γρανάδας Badis.

Αργότερα, το 1092, φτάνουν στη Μάλαγα οι Almorávides  και το 1146 οι Almohades.

Το 1279 την κατέκτησε ο Muhammad II Ben al- Ahmar  και περνάει στο βασίλειο των Ναζαριτών (δυναστεία αραβική της Βόρειας Αφρικής).

Το ανακτορικό φρούριο υπέστη αλλαγές και αποκτά τα χαρακτηριστικά της οικοδόμησης των Ναζαριτών.
Συνδυάζει τις αμυντικές ανάγκες ενός φρουρίου και την ομορφιά ενός αραβικού παλατιού.

Castillo Gibralfaro.
Απολαύστε τη θέα της πόλης και, αν είστε τυχεροί, μπορείτε να διακρίνετε μέχρι και το Μαρόκο.
Ο παλιός περίβολος περιλάμβανε ένα φάρο, προέλευσης ρωμαϊκής, ο οποίος έδωσε και το όνομα στο λόφο που βρίσκεται το Κάστρο, Gibralfaro  (Jbel – Faro o monte del faro,  λόφος του φάρου).

Ο Abderramán III μετέτρεψε σε οχυρό τα ερείπια που υπήρχαν εκεί από την εποχή των  Ρωμαίων, ενώ ο βασιλιάς Yusuf I, της δυναστείας Nazari (αραβική δυναστεία) το διεύρυνε και το μετέτρεψε σε οχυρό γύρω στο 1340. Το 1487 πολιορκήθηκε από τους Καθολικούς Βασιλείς και  η πολιορκία διήρκεσε όλο το καλοκαίρι.  Μετά την κατάληψη του οχυρού ο Φερδινάνδος το μετέτρεψε σε κατοικία του, ενώ η Ισαβέλλα προτίμησε να ζήσει στη Μάλαγα.

Τα τείχη του έχουν πύργους και επάλξεις, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ένας κήπος με μεγάλη ποικιλία φυτών.
Μπορείτε από το Κάστρο Gibralfaro  να απολαύσετε τη θέα της Costa del Sol και ακόμα, όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να διακρίνετε  και το Μαρόκο.

Teatro Romano (Ρωμαϊκό θέατρο).
Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου του Αλκαθάμπα (Alcazaba). Τοποθετείται γύρω στον 1ο αιώνα π.χ., την περίοδο κατά την οποία η Ισπανία αποτελούσε μέρος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, την εποχή του αυτοκράτορα  Καίσαρα Αυγούστου. Χρησιμοποιείτο μέχρι τον 3ο αιώνα μ.χ.

Αφού έμεινε κρυμμένο για αρκετούς αιώνες, ανακαλύφτηκε κατά τη διάρκεια διαμόρφωσης των  κήπων του Ανακτόρου των Αρχείων και Βιβλιοθηκών ( La Casa de la Cultura).

Στο θέατρο διακρίνονται τα τρά μέρη του: ο χώρος ο προορισμένος για τους θεατές, η ορχήστρα και η σκηνή.
Η είσοδος στο θέατρο είναι ελεύθερη.

Kalamad