//ΚΥΠΡΟΣ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

ΚΥΠΡΟΣ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, της Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Αυτή η γεωγραφική της θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της καθώς και στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της. Πρωτοι οι Μυκηναίοι έφτασαν στο νησί και ενώθηκαν με τους προϊστορικούς της κατοίκους. Αυτό προκάλεσε βαθμιαία τον εξελληνισμό του νησιού με την υιοθέτηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Πολλοί άλλοι λαοί ακολούθησαν, Φοίνικες, Ασσύριοι, Βενετοί, Τούρκοι, Άγγλοι, ‘ολοι αφήνοντας πίσω τους ορατά τα ίχνη του περάματός τους. Γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος είναι ένα γοητευτικό μίγμα διάφορων πολιτιστικών επιδράσεων , οι οποίες είναι φανερές στις γεύσεις, στην αρχιτεκτονική, στα μνημεία.

Το νησί είναι ένα υπάιθριο μουσείο, στο οποίο μπορεί κανείς να επισκεφτεί προϊστορικούς οικισμούς, ναούς της ελληνικής κλασικής εποχής, Ρωμαϊκά θέατρα και επαύλεις με υπέροχα ψηφιδωτά, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, Κάστρα σταυροφόρων, Γοτθικούς Καθεδρικούς ναούς, Ενετικά τείχη και Μουσουλμανικά τεμένη καθώς και κτίρια αποικιακού βρετανικού στυλ.

Αρκετά, όμως, με τα ιστορικά μνημεία, γιατί η Κύπρος δεν είναι μόνον αυτά, Διαθέτει ακόμα πολλές φυσικές ομορφιές και υπέροχες παραλίες. Οι παραλίες της Αγίας Νάπας με την άσπρη άμμο και τα ζεστά καθαρά νερά θεωρούνται από τις καλύτερες του νησιού. Όμορφες επίσης παραλίες απολαμβάνει κανείς στη Λάρνακα, στη Λεμεσό και  στην Πάφο.

Εξίσου γοητευτικοί είναι και οι ορεινοί προορισμοί της Κύπρου, τα χωριά που βρίσκονται στις πλαγιές του όρους Τρόοδος, όπως το χωριό Πλάτρες, κυριολεκτικά κρυμμένο ανάμεσα σε πεύκα και έλατα.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις πλούσιες γεύσεις των κυπριακών εδεσμάτων, να πιείτε λίγο κρασί Κουμανταρία και να γευθείτε τα υπέροχα γλυκά.

Λάρνακα.
Μεσαιωνικό Κάστρο. To Mεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας δεσπόζει στην παραλία της πόλης. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της παραλιακής λεωφόρου. Κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 14ου αι. μ.χ. από το Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου  Ιάκωβο Α’ και ήταν μέρος των αμυντικών έργων που έγιναν, για να προστατεύουν τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας το Κάστρο ενισχύθηκε, αφού αναβαθμίστηκε ο ρόλος του λιμανιού της Λάρνακας σε σχέση με το εμπόριο με την απέναντι ακτή της Συρίας – Παλαιστίνης αλλά και με τη Δύση.

Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κύπρο ανοικοδόμησαν το Κάστρο γύρω στα 1625, αλλά από τα μέσα του 18ου αι. το Κάστρο παρήκμασε και ήταν μισοερειπωμένο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πάντως, το Κάστρο του 14ου αιώνα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα.

Σήμερα στεγάζεται εκεί  το Μεσαιωνικό Μουσείο της Λάρνακας. Μπορείτε επίσης να δείτε μια συλλογή από κανόνια που υπάρχει στο χώρο και να θαυμάσετε τη θέα ανεβαίνοντας στο επάνω μέρος.

Μουσείο Πιερίδη. Πρέπει να το επισκεφτείτε. Οι αρχαιολογικές συλλογές που διασώζει είναι από τις πιο σημαντικές.
Το έργο της διάσωσης των κυπριακών αρχαιοτήτων ξεκίνησε ο λόγιος της οικογένειας Δημήτριος Πιερίδης το 19ο αιώνα. Το έργο που επετέλεσε ήταν πολύ σημαντικό, αφού τότε, στην οθωμανική αυτοκρατορία, οι αρχαιοκάπηλοι εμπορεύονταν και εξήγαγαν στο εξωτερικό κάθε λογής αρχαίους θησαυρούς. Μετά από το Δημήτριο Πιερίδη πέντε γενιές διαδοχικά συνέχισαν το έργο του και εμπλούτισαν τις συλλογές.

Μπορεί επίσης να δει κανείς μια εξαιρετική συλλογή από από χάρτες της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και συλλογή από ελληνιστικά και ρωμαϊκά γυάλινα αγγεία.

Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Η εκκλησία βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Η σχέση του Αγίου με το νησί είναι στενή. Μετά την έγερσή του κατέφυγε στην Κύπρο. Εκεί συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, οι οποίοι τον έχρισαν επίσκοπο Κιτίου. Όταν πέθανε τάφηκε σε μαρμάρινη λάρνακα και τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με εντολή του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’. Η ανέγερση του Ναού τοποθετείται στην ίδια περίοδο (τέλος του 10ου αιώνα ) και κατά την παράδοση έγινε με αυτοκρατορική χορηγία, σε αντάλλαγμα  για τη μεταφορά του σκηνώματος  στην Κωνσταντινούπολη. Οι ανασκαφικές έρευνες που έγιναν στο χώρο του Ναού αποκάλυψαν τα κατάλοιπα δυο πρωιμότερων εκκλησιών, πάνω στις οποίες κτίστηκε η σημερινή. Επίσης οι ανασκαφές στον περίβολο και  στο εσωτερικό του Ναού αποκάλυψαν μαρμάρινες σαρκοφάγους και κιβωτιόσχημους τάφους, μερικοί εκ των οποίων φαίνονται στην κρύπτη της εκκλησίας. Σύμφωνα με κείμενα του 16ου αιώνα ένα όρυγμα, που βρισκόταν κάτω από το Ιερό, λατρευόταν ως ο τάφος του Αγίου Λαζάρου.

Ο Ναός, ως προς την αρχιτεκτονική του,  είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Κατά το 15ο αιώνα προστέθηκε ένα γοτθικό προστώο κατά μήκος του νότιου τοίχου του Ναού.

Το κωδωνοστάσιο είναι κτίσμα του 1857 με νεογοτθικά και νεοκλασικά στοιχεία. Το Τέμπλο του, με στοιχεία μπαρόκ, είναι ξυλόγλυπτο, καλυμμένο με χρυσάφι και φιλοξενεί τις εκπληκτική τέχνης βυζαντινές εικόνες.

Αλμυρή λίμνη. Βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Γεμίζει με νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την επισκέπτονται αποδημητικά πουλιά, κυρίως φλαμίγκο, που μένουν εδώ από το Νοέμβρη έως τα τέλη του Μάρτη.

Παραλία Φοινικούδων. Βρίσκεται στο κέντρο της παραλιακής Λάρνακας και θεωρείται μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Φοινικούδες σημαίνει μικρές φοινικιές (που  τώρα μεγάλωσαν), οι οποίες φυτεύτηκαν το 1922. Η παραλία με την ψιλή γκρίζα άμμο έχει μήκος 500 μέτρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα.

Ζήνων ο Κιτιεύς. Από τη Λάρνακα κατάγεται και ο Ζήνων, ο αρχαίος φιλόσοφος. Γεννήθηκε στο Κίτιο το 336 π.χ. Αφού σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα, ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή του Στωικισμού. Το ορειχάλκινο άγαλμά του βρίσκεται στην πλατεία  Ευρώπης.

Πλατεία Ευρώπης. Βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Αθηνών. Εκεί συναντά κανείς τα πρώτα αποικιοκρατικά κτίρια που έκτισαν οι Άγγλοι, όταν έφτασαν στο νησί. Η Λάρνακα ήταν τότε το κύριο λιμάνι και αστικό κέντρο της Κύπρου, γι’ αυτό άρχισαν από εδώ το πρόγραμμα στέγασης των υπηρεσιών τους και έκτισαν Διοικητήριο, αποθήκες του τελωνείου και γραφεία του Τελώνη και του Λιμενάρχη της Λάρνακας.

Λευκωσία
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη. Βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Χτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο το 1662.

Η εκκλησία είναι μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη, με νάρθηκα στα δυτικά, που χτίστηκε αργότερα.

Το εξωτερικό μέρος του Ναού είναι απλό, λιτό, ενώ το εσωτερικό εντυπωσιάζει  με τα ξύλινα σκαλίσματα, καλυμμένα με φύλλα χρυσού και τις ωραιότατες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, που απεικονίζουν σκηνές από τη Βίβλο και την ανεύρεση του τάφου του Αγίου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.

Πύλη Αμμοχώστου. Αποτελεί μέρος των ενετικών τειχών, του πιο σημαντικού ίσως μνημείου της Λευκωσίας. Ονομάζεται έτσι, γιατί από αυτην ξεκινούσε ο δρόμος που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, την Αμμόχωστο. Η πρόσοψη είναι εντυπωσιακή. Αποτελείται από ένα αψιδωτό πέρασμα με ένα δωμάτιο με θόλο στο εσωτερικό. Και στις σύο πλευρές του περάσματος υπάρχουν ορθογώνια δωμάτια για τους φρουρούς.

Σήμερα η Πύλη είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Τέμενος Μπαϊρακτάρη. Βρίσκεται στη νότια πλευρά της παλιάς Λευκωσίας, στο δυτικό άκρο του προμαχώνα της Κωνστάντζας. Μπαϊρακτάρης σημαίνει «αυτός που φέρει τη σημαία» και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πρώτου τούρκου στρατιώτη που σκαρφάλωσε στα τείχη της Λευκωσίας, όταν τα τουρκικά στρατεύματα πολιορκούσαν την πόλη το  1570 και τοποθέτησε εκεί τη σημαία. Ο σημαιοφόρος  σκοτώθηκε αμέσως από τους υπερασπιστές της πόλης και αργότερα θάφτηκε εκεί. Το Τέμενος κατασκευάστηκε το 1820.

Κεντρική Δημοτικά Αγορά Λευκωσίας. Λειτουργεί καθημερινά, αλλά τα Σάββατα οι παραγωγοί απ’ όλη την περιφέρεια συγκεντρώνονται εκεί, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Εκεί θα βρείτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και άλλα είδη, όπως ψωμί ζυμωτό, ελιές, χαλούμι, ξηρούς καρπούς καθώς και πολλά άλλα προϊόντα.

Παγκύπριο Γυμνάσιο. Είναι το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, το παλαιότερο απ’ όλα τα Εκπαιδευτήρια. Ιδρύθηκε το 1812 από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό., σε μια εποχή που η Κύπρος ήταν ακόμη στην κατοχή των Οθωμανών.

Αρχαιολογικό Μουσείο. Παρουσιάζει την ιστορία του πολιτισμού της Κύπρου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την πρώιμη χριστιανική περίοδο. Τα εκθέματά του είναι πολύ ενδιαφέροντα και αξίζει να τα δει κάποιος που φτάνει στη Λευκωσία.

Βυζαντινό Μουσείο. Διαθέτει την πλουσιότερη και πιο αντιπροσωπευτική συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, που προέρχονται απ’όλη την Κύπρο. Παρουσιάζονται 230 περίπου εικόνες από τον 9ο μέχρι το 19ο αιώνα, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα, καθώς επίσης και αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής μικροτεχνίας της Κύπρου, όπως ιερά κειμήλια, σκεύη και άμφια, που εκτίθενται στο ισόγειο του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου  Γ’.

Μουσείο Εθνικού Αγώνα. Παρουσιάζεται με τρόπο παραστατικό ο αγώνας της ΕΟΚΑ ( Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) το 1955 – 1959 εναντίον των Άγγλων, μέσα από αυθεντικά κείμενα, φωτογραφίες από τις μάχες με τους Άγγλους, φωτογραφίες Αγωνιστών , κείμενα της οργάνωσης, ακόμα και όπλα.

Επίσης προβάλλονται και ταινίες, που αναφέρονται στην ιστορική πορεία της Κύπρου, με ιδιαίτερη αναφορά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (Κυπριακό Εθνολογικό Μουσείο). Είναι το σπίτι του Δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, στο οποίο έζησε μετάξύ του 1793 και 1808. Ο δραγουμάνος ήταν διαμεσολαβητής και διερμηνέας μεταξύ του χριστιανικού πληθυσμού και του Οθωμανού Κυβερνήτη.

Το αρχοντικό είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της Κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Είναι ένα μεγάλο διώροφο, πετρόχτιστο σπίτι, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, κοντά στην Αρχιεπισκοπή, στην ενορία του Αγίου Αντωνίου, όπου κατοικούσε κατά παράδοση η τάξη των εύπορων Ελλήνων.

Ενετικά Τείχη. Τα τείχη που περιβάλλουν την παλιά πόλη μέχρι και σήμερα κατασκευάστηκαν από τους Ενετούς το 16ο αιώνα. Τα κυκλικά αυτά τείχη ενισχύθηκαν από έντεκα προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς και προστατεύονται από τάφρο πλάτους 80 μέτρων. Η τάφρος γύρω από τα τείχη σήμερα έχει διάφορες χρήσεις, όπως δημόσιος κήπος, έκθεση γλυπτικής ανοιχτού χώρου, χώροι στάθμευσης κ ά.

Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού. Βρίσκεται στην Πύλη της Πάφου, στην εντός των Τειχών Λευκωσία. Χρονολογείται από το 1900 και εξυπηρετεί την Ρωμαιο – καθολική κοινότητα ντόπιων και ξένων.
Το κόστος κατασκευής της ανέλαβε η Βασιλική Οικογένεια της Ισπανίας  και Φραγκισκανοί μοναχοί. Η επέμβαση αυτή των βασιλέων της Ισπανίας είναι ορατή σε αρκετά ξύλινα αγάλματα Αγίων αλλά και στα οικόσημα των βασιλέων που εμφανίζονται στη διακοσμημένη οροφή.
Η πρόσοψη της εκκλησίας είναι απλή, χωρίς κάποια συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Πάνω από την είσοδο υπάρχει ένα ροζ  παράθυρο, στο οποίο φαίνεται μια υαλογραφία με το Σταυρό της Ιερουσαλήμ. Κάτω από το παράθυρο υπάρχει ο θυρεός των Φυλάκων των Αγίων Τόπων.  

Λεμεσός
Σήμα κατατεθέν της πόλης το Κάστρο της, ο πυρήνας του Ιστορικού της Κέντρου. Γύρω από το Κάστρο η  περιοχή έχει πεζοδρομηθεί κι έτσι εκεί γύρω υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ αλλά και εκθεσιακοί χώροι. Στο σημείο αυτό, γύρω από το Κάστρο, θα έλεγε κανείς ότι χτυπάει η καρδιά της πολιτιστικής και νυχτερινής ζωής της πόλης.
Ανατολικά του Κάστρου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Νάπας, xτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Σ’ αυτό εκτίθενται ευρήματα, που καλύπτουν την περίοδο από την 10η χιλιετία μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, και τα οποια προέρχονται από την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού.

Μουσείο Λαϊκής τέχνης: Προσφέρει μια όμορφη συλλογή λαϊκής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα. Φορεσιές, κεντήματα, έπιπλα, ρούχα, εργαλεία ζωντανεύουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων τους δυο προηγούμενους αιώνες.

Δημοτικός Κήπος: Κατάλληλος για ξεκούραση και ηρεμία. Εκεί λειτουργεί και ο ζωοολογικός Κήπος, που φιλοξενεί περίπου  90 είδη ζώων, πουλιών και ερπετών απ’ όλο τον κόσμο.

Μεσαιωνικό Μουσείο. Βρίσκεται στο Κάστρο της πόλης.Η συλλογή του καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 400 – 1870 μ.χ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει κανόνια, ταφόπλακες, πίνακες, πολεμικές στολές και άλλα αντικείμενα.

Κάστρο. Χτίστηκε από τους Βυζαντινούς το 1000 μ.χ. Την ίδια περίοδο χτίστηκε και ένα εκκλησάκι, στο οποίο τέλεσε τους γάμους του ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος με τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας το 1191 μ.χ.  Αυτό συνέβη όταν  κατά την Τρίτη Σταυροφορία πήγαινε στους Αγίους Τόπους.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων το Κάστρο έπαθε ζημιές από εισβολείς και σεισμούς. Τέλος στο 1590 οι Οθωμανοί έχτισαν ξανά το Κάστρο στην αρχική του μορφή. Το αρχικό Κάστρο ήταν μεγαλύτερο από το μεταγενέστερο, στο οποίο ενσωματώθηκαν και κομμάτια από το παλαιότερο κτίριο, όπως οι δυο μακρόστενες αίθουσες του ισογείου.

Αγία Νάπα. Προσφέρεται για καλοκαιρινές διακοπές. Έχει ωραίες παραλίες και νυχτερινή ζωή. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της αγίας Νάπας.

Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας  «THALASSA». Θέμα του η θάλασσα και στόχος του να παρουσιάσει τη σημασία της θάλασσας στην ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ιερά Μονή Κύκκου. Το Μοναστήρι βρίσκεται στην περιοχή της Μαραθάσας, στην κορυφή του βουνού, σε ύψος 1318 μέτρων, βορειοδυτικά του Τροόδους. Είναι αφιερωμένο στην Παναγία και κατέχει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Το Μοναστήρι κάνει θρησκευτικά πανηγύρια στις 8 Σεπτεμβρίου ( Γέννηση της Παναγίας) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Παναγίας).

Πλάτρες. Ένα καταπράσινο θέρετρο στους πρόποδες του Τροόδους. Ανάμεσα σε πανύψηλα πεύκα, πλατάνια και άλλα δέντρα, σ’ ένα υψόμετρο που εξασφαλίζει τέλειες θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζέστη ταλαιπωρεί το υπόλοιπο νησί, οι Πλάτρες είναι το ιδανικό μέρος για καλοκαιρινές διακοπές.

Πάφος.
Πέτρα του Ρωμιού. 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Κεντρικής Πάφου βρίσκεται η Πέτρα του Ρωμιού. Εδώ, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε και αναδύθηκε από τη θάλασσα η Αφροδίτη, θεά της ομορφιάς, γι΄αυτό στην κύπρο τιμούσαν πολύ τη θεά και μάλιστα στα Κούκλια, 7 χιλιόμετρα ανατολικά από την Πάφο, υπάρχει  το Ιερό της.

Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμανιού. Ήταν βυζαντινό οχυρό αρχικά, που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι.Ξαναχτίστηκε από τους Λουζινιανούς το 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους ενετούς το 1570, για να μην μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν οι Οθωμανοί που κατέλαβαν το νγησί και χτίστηκε ξανά από τους Οθωμανούς λίγο αργότερα.. Το 1935 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα εμβλήματα της επαρχίας της Πάφου.

Μωσαϊκά Δάπεδα – ψηφιδωτά. Στην Πάφο βρίσκονται αρκετές κατοικίες με μωσαϊκά δάπεδα του 3ου αιώνα μ.χ.
Η οικία του Διονύσου. Ρωμαϊκή έπαυλη του 2ου αιώνα μ.χ. Ονομάστηκε έτσι χάρη στις πολλές αναπαραστάσεις του Διόνυσου, θεού του κρασιού.
Η Έπαυλη του Θησέα. Τα ψηφιδωτά χρονολογούνται από το 2ο αιώνα μ.χ. Μπορεί κανείς να θαυμάσει το γεωμετρικό διάκοσμο καθώς και μυθολογικές αναπαραστάσεις. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν το Θησέα να σκοτώνει το Μινώταυρο και τη γέννηση του Αχιλλέα.
Έπαυλη του Αιώνα. Τα ψηφιδωτά χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα μ.χ. Πέντε σκηνές της μυθολογίας αξίζει να δει κανείς: το λουτρό του Διονύσου, τη Λήδα και τον Κύκνο, το διαγωνισμό ομορφιάς ανάμεσα στην Κασσιόπη και στις Νηρηίδες, τον Απόλλωνα και το Μαρσύα και τέλος, τη θριαμβευτική Πομπή του Διονύσου.

Οικία του Ορφέα. Τα ψηφιδωτά είναι του 3ου αιώνα μ.χ. Αξίζει να δει κανείς τον Ορφέα με τη λύρα του, τον Ηρακλή και το λιοντάρι της Νεμέας και την Αμαζόνα.
Οικία των τεσσάρων εποχών. Ονομάστηκε έτσι από το ψηφιδωτό που απεικονίζει την προσωποποίηση των τεσσάρων εποχών. Το ψηφιδωτό αυτό ανήκει στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα μ.χ.

 Kalamad