//ΚΥΠΡΟΣ, ΈΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΜΙΓΜΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ

ΚΥΠΡΟΣ, ΈΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΜΙΓΜΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ

Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, βρίσκεται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, της Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Αυτή η γεωγραφική της θέση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της καθώς και στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της. Πρώτοι οι Μυκηναίοι έφτασαν στο νησί και ενώθηκαν με τους προϊστορικούς της κατοίκους. Αυτό προκάλεσε βαθμιαία τον εξελληνισμό του νησιού με την υιοθέτηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Πολλοί άλλοι λαοί ακολούθησαν, Φοίνικες, Ασσύριοι, Βενετοί, Τούρκοι, Άγγλοι, όλοι αφήνοντας πίσω τους ορατά τα ίχνη του περάματός τους. Γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος είναι ένα γοητευτικό μίγμα διάφορων πολιτιστικών επιδράσεων , οι οποίες είναι φανερές στις γεύσεις, στην αρχιτεκτονική, στα μνημεία.

Λάρνακα.
Μεσαιωνικό Κάστρο.
To Mεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας δεσπόζει στην παραλία της πόλης. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της παραλιακής λεωφόρου. Κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 14ου αι. μ.χ. από το Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου  Ιάκωβο Α’ και ήταν μέρος των αμυντικών έργων που έγιναν, για να προστατεύουν τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού
Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Η εκκλησία βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Η σχέση του Αγίου με το νησί είναι στενή. Μετά την έγερσή του κατέφυγε στην Κύπρο. Εκεί συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και βαρνάβα, οι οποίοι τον έχρισαν επίσκοπο Κιτίου

Λευκωσία
Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη.
Βρίσκεται στην εντός των τειχών Λευκωσία, απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο. Χτίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο το 1662. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη, με νάρθηκα στα δυτικά, που χτίστηκε αργότερα
Πύλη Αμμοχώστου. Αποτελεί μέρος των ενετικών τειχών, του πιο σημαντικού ίσως μνημείου της Λευκωσίας. Ονομάζεται έτσι, γιατί από αυτήν ξεκινούσε ο δρόμος που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, την Αμμόχωστο

Αρχαιολογικό Μουσείο. Παρουσιάζει την ιστορία του πολιτισμού της Κύπρου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την πρώιμη χριστιανική περίοδο. Τα εκθέματά του είναι πολύ ενδιαφέροντα και αξίζει να τα δει κάποιος που φτάνει στη Λευκωσία.


Λεμεσός
Σήμα κατατεθέν της πόλης το Κάστρο της, ο πυρήνας του Ιστορικού της Κέντρου. Γύρω από το Κάστρο η  περιοχή έχει πεζοδρομηθεί κι έτσι εκεί γύρω υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ αλλά και εκθεσιακοί χώροι. Στο σημείο αυτό, γύρω από το Κάστρο, θα έλεγε κανείς ότι χτυπάει η καρδιά της πολιτιστικής και νυχτερινής ζωής της πόλης.

Πάφος.
Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμανιού. Ήταν βυζαντινό οχυρό αρχικά, που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι. Ξαναχτίστηκε από τους Λουζινιανούς το 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους ενετούς το 1570, για να μην μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν οι Οθωμανοί που κατέλαβαν το νησί και χτίστηκε ξανά από τους Οθωμανούς λίγο αργότερα.. Το 1935 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα εμβλήματα της επαρχίας της Πάφου.
Μωσαϊκά Δάπεδα – ψηφιδωτά.
Στην Πάφο βρίσκονται αρκετές κατοικίες με μωσαϊκά δάπεδα του 3ου αιώνα μ.χ.
Η οικία του Διονύσου.
Ρωμαϊκή έπαυλη του 2ου αιώνα μ.χ. Ονομάστηκε έτσι χάρη στις πολλές αναπαραστάσεις του Διόνυσου, θεού του κρασιού.

Θέση
Η Κύπρος είναι νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται 270 χιλιόμετρα ανατολικά της Ελλάδας (Καστελόριζο), 70 περίπου χιλιόμετρα νότια της Τουρκίας και 120 χιλιόμετρα δυτικά της Συρίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Γεωγραφικά η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ή στην Νοτιοδυτική Ασία. Ωστόσο, επειδή ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης. Είναι σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης. Η Κύπρος κατοικείται από Ελληνοκύπριους στην πλειοψηφία, από Τουρκοκύπριους και από ορισμένες μικρές μειονότητες (Αρμένιοι, Λατίνοι, Μαρωνίτες). Μετά το 1974 που έγινε η Τουρκική εισβολή και μια βίαιη κατάληψη του βόρειου τμήματος του νησιού, 200.000 Ελληνοκύπριοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές στα νότια του νησιού, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρθηκαν στο βορρά και δημιούργησαν μετά από 9 χρόνια δικό τους κράτος που δεν αναγνωρίστηκε από καμία χώρα και οργανισμό εκτός από την Τουρκία με την ονομασία Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου. O συνολικός πληθυσμός της ελεύθερης Κύπρου είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, 796.740 κάτοικο
Κωδικός κλήσης +357
Νόμισμα  ευρώ
Τοπική Ώρα Η ώρα της Κύπρου είναι + 2 από την ώρα Γκρήνουιτς (GMT +2)

Ώρες Εργασίας
Οι ώρες εργασίας των Δημοσίων Υπηρεσιών την περίοδο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου – 30 Ιουνίου είναι 07:30 – 14:30 Δευτέρα με Παρασκευή και τις Τετάρτες επιπλέον από 15:00 – 18:00. Την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουλίου – 31 Αυγούστου οι ώρες εργασίας είναι 07:30 – 14:30 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.
Στον Ιδιωτικό τομέα οι ώρες εργασίας είναι από τις 08:00 – 13:00, 15:00 – 18:00 Δευτέρα με Παρασκευή για την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου – 31 Μαΐου και 08:00 – 13:00, 16:00 – 19:00 Δευτέρα με Παρασκευή, για την περίοδο 1η Ιουνίου – 14 Σεπτεμβρίου.
Οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων εξαρτώνται από τον τύπο και την τοποθεσία τους, αν και συνήθως ανοίγουν μεταξύ 07:00 και 09:00. Στην περίοδο 1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου τα καταστήματα κλείνουν στις 19:30 τη Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 15:00 την Τετάρτη και στις 19:00 το Σάββατο. Για την περίοδο 1ης Απριλίου – 31ης Οκτωβρίου τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 15:00 την Τετάρτη και στις 19:30 το Σάββατο. Κατά την περίοδο 15ης Ιουνίου – 31ης Αυγούστου υπάρχει προαιρετικά ένα τρίωρο απογευματινό διάλειμμα μεταξύ 14:00 – 17:00.
Ειδικά ωράρια εφαρμόζονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Από 1η μέχρι 31η Δεκεμβρίου, τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοιχτά μέχρι τις 20:00 όλη την εβδομάδα, αλλά όλοι κλείνουν στις 18:00 την Παραμονή των Χριστουγέννων. Τα καταστήματα μπορούν επίσης να μένουν ανοιχτά μέχρι τις 20:00 η ώρα 10 μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα αλλά κλείνουν μέχρι τις 18:00 τη Μεγάλη Παρασκευή.

Δημόσιες Αργίες
Οι μέρες που αναφέρονται πιο κάτω είναι οι επίσημες Δημόσιες Αργίες στην Κύπρο. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες και καταστήματα είναι κλειστά στις Δημόσιες Αργίες αν και μερικά καταστήματα και κάποιες υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτά σε θέρετρα και παραλιακές περιοχές. Οι τράπεζες είναι κλειστές την Τρίτη του Πάσχα αλλά όχι και την Παραμονή των Χριστουγέννων.
-1η Ιανουαρίου – Πρωτοχρονιά
-6η Ιανουαρίου – Τα Άγια Θεοφάνια
-25η Μαρτίου – Ελληνική Εθνική Γιορτή
-1η Απριλίου – Εθνική Επέτειος
-1η Μαΐου – Εργατική Πρωτομαγιά
-15η Αυγούστου – Κοίμησης της Θεοτόκου
-1η Οκτωβρίου – Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου
-28η Οκτωβρίου – Ελληνική Εθνική Επέτειος
-24η Δεκεμβρίου – Παραμονή Χριστουγέννων
-25η Δεκεμβρίου – Χριστούγεννα
-26η Δεκεμβρίου – Σύναξης Θεοτόκου Μαρίας
-Κινητή – Καθαρή Δευτέρα (50 μέρες πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα)
-Κινητή – Μεγάλη Παρασκευή (Ελληνορθόδοξη Εκκλησία)
-Κινητή – Δευτέρα του Πάσχα (Ελληνορθόδοξη Εκκλησία)
-Κινητή – Πεντηκοστή – Κατακλυσμός

Συγκοινωνίες
Λεωφορεία
Υπάρχουν τέσσερα είδη λεωφορείων στην Κύπρο που σας βοηθάνε να μετακινηθείτε:
– Υπεραστικά λεωφορεία που συνδέουν όλες τις πόλεις καθημερινά και με συχνά δρομολόγια
– Αγροτικά λεωφορεία που συνδέουν σχεδόν όλα τα χωριά με την πιο κοντινή τους πόλη, αλλά με περιορισμένη συχνότητα καθημερινά μία με δύο φορές την ημέρα εκτός Κυριακής.
– Αστικά λεωφορεία που συνδέουν τις διάφορες περιοχές μέσα στις πόλεις τακτικά στη διάρκεια της ημέρας. Σε κάποιες τουριστικές περιοχές, στην καλοκαιρινή περίοδο, τα δρομολόγια τους επεκτείνονται μέχρι αργά το βράδυ.
– Δρομολόγια για μεταφορά από και προς τα αεροδρόμια.

Ταξί
Υπάρχουν τρία είδη ταξί που καλύπτουν όλο το νησί:
– Υπεραστικά που προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάποιον να μοιραστεί το ταξί με άλλους 4 – 7 επιβάτες. Συνδέουν μεταξύ τους τις κύριες πόλεις της Κύπρου, κάθε μισή ώρα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή ξεκινώντας από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το βράδυ. Τα Σάββατα και τις Κυριακές η υπηρεσία σταματάει μία ώρα νωρίτερα στις 17:00. Μπορείτε να κλείσετε θέση από το τηλέφωνο ή από το διαδίκτυο για τις εταιρίες που διαθέτουν.
– Αγροτικά που λειτουργούν σε χωριά και μπορείτε να τα ναυλώσετε μόνο από και προς τη βάση τους. Αυτά τα ταξί δεν έχουν ταξίμετρο και η χρέωση γίνεται με βάση τα χιλιόμετρο/ ταρίφα.
– Αστικά η εξυπηρέτηση είναι 24ωρη σε όλες τις πόλεις. Τα ταξί μπορείτε να τα προκρατήσετε ή να τα πάρετε από τον δρόμο. Τα αστικά ταξί είναι υποχρεωμένα να έχουν ταξίμετρα και η χρέωση αρχίζει από την ώρα που ο επιβάτης μπαίνει στο ταξί.
Κατά τη διάρκεια των δημοσίων Αργιών που ακολουθούν, τα ταξί χρεώνουν επιπλέον 1,96 Ευρώ ανά διαδρομή: 24, 25, 26 και 31 Δεκεμβρίου, 1η Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα και 1η Μαΐου.

Οδήγηση
Αν μπορείτε να οδηγήσετε με το αγγλικό σύστημα, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι μία καλή λύση. Προσοχή όμως, στην Κύπρο η Τροχαία είναι αυστηρή και οι νόμοι εφαρμόζονται

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Οι πτήσεις προς την Πάφο από την Ελλάδα είναι ελάχιστες. Είναι ευκολότερη η μετάβαση μέσω Λάρνακας, όπου υπάρχουν πολλές καθημερινές πτήσεις.
Κυπριακές Αερογραμμές: τηλ.: 210-35.34.312.
Aegean Airlines: τηλ.: 210-62.61.000.
Εκτός από τη γραμμή Αθήνα – Λάρνακα που εξυπηρετείται από τρεις εταιρείες (Κυπριακές Αερογραμμές,T/210-37.22.722, Aegean Airlines, T/801 802 0000), υπάρχουν και πτήσεις από Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Ακόμα υπάρχουν και 8 πτήσεις την εβδομάδα κατευθείαν για Πάφο με τις (Κυπριακές Αερογραμμές).