//ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Η παραδοσιακή ιρλανδική κουζίνα βασίζεται σε απλά πιάτα με κρέας και βραστά λαχανικά. Οι πατάτες, τα καρότα και τα γογγύλια αποτελούν τα βασικά υλικά της ιρλανδικής κουζίνας.

Όπου και αν βρεθείτε,
θα γευτείτε νοστιμότατα θαλασσινά: φρεσκότατα καβούρια από το Castletownbere, γαρίδες από τον κόλπο του Δουβλίνου, μύδια από το Dundrun, στρείδια από το Galway και μεγάλα χτένια από το δυτικό Cork. Όλα αυτά, μαζί με τον νωπό και τον καπνιστό σολομό.

Τυριά
Ξεχωρίζουν: το Milleens από τη χερσόνησο Beara, το Ardrahan από το Kanturk στην επαρχία Cork, το βουτυρωμένο Durrus από το ομώνυμο χωριό στο δυτικό Cork, το καπνιστό Gubbeens, το St Tola -κατσικίσιο από το Inagh- και τα Cashel Blue από το Tipperary

Jameson και Guinness: κλασικές αξίες
Θα ήταν ιεροσυλία να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα και να μη δοκιμάσει μερικά από τα περίφημα ποτά της και κυρίως τα ουίσκι, τις μπίρες και τα cider. Η παραγωγή ουίσκι άρχισε εκεί τον 7ο αιώνα και στην εποχή της μεγάλης ακμής της, τον 18ο αιώνα, λειτουργούσαν περίπου 1.000 ποτοποιεία – τα περισσότερα δίχως άδεια! Τον 19ο αιώνα, ο αριθμός περιορίστηκε σε λιγότερα από 25 νόμιμα ποτοποιεία, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων για έκδοση άδειας και της αύξησης των φόρων. Σήμερα υπάρχουν λίγα, μετρημένα στα δάχτυλα, που θεωρούνται πλέον εθνικοί θησαυροί.

Διασκέδαση
Δουβλίνο
Temple Bar, την τουριστική «Μέκκα» του Δουβλίνου, η οποία διατηρεί στοιχεία μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής «δόξας» της δεκαετίας του ’90 η περιοχή του Temple Bar κινδύνευσε προς στιγμήν να μετατραπεί σε ένα νέο «Φαληράκι». Εκατοντάδες Βρετανοί τουρίστες κατανάλωναν ποταμούς μπίρας πριν καταλήξουν στη γωνιά κάποιου δρόμου, σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση. Για τη συντηρητική κοινωνία της Ιρλανδίας οι εικόνες αυτές ήταν πρωτόγνωρες. Στην ενηλικίωσή του το Temple Bar παραμένει βέβαια το πλέον τουριστικό σημείο της πόλης, αλλά ξαναβρίσκει τον χαμένο χαρακτήρα του προσελκύοντας και πάλι τους Δουβλινέζους, που είχαν αρχίσει να το εγκαταλείπουν.