//10 ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

10 ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πολλές θρησκείες και πολιτισμοί λατρεύουν τα δέντρα και τα δάση. Εδώ παρουσιάζονται 10 από τα αρχαιότερα δέντρα και δάση  του πλανήτη.
Αρχέγονο Δάσος Κασουγκαγιάμα, Ιαπωνία
Σύμφωνα με τους σιντοϊστές, σε αυτό το δάσος, έξω από την πόλη Νάρα, κατοικούν οι θεοί από την αρχαιότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στο μονοπάτι Κασούγκα Οκουγιάμα, που ακολουθεί τα όρια του δάσους επί 9 χλμ
Η περίοδος της Νάρας (710-794) ήταν μια σημαντική εποχή για τον ιαπωνικό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αυτοκράτορας Shomu ενώνει το έθνος μέσω του βουδισμού και διατάζει την ίδρυση βουδιστικών ναών σε κάθε επαρχία σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Πρώτος  μεταξύ αυτών ήταν ο ναός Todai-ji. Η ιστορία  της Nara είναι η ιστορία της γέννησης της Ιαπωνίας.
Ενώ τα ιερά και οι ναοί της Νάρας έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμια πόλιτιστική κληρονομιά.

Ιερό δέντρο Μπο, Σρι Λάνκα
Βουδιστές μοναχοί περιφρουρούν μέρα και νύχτα το Ιερό Δένδρο Μπο στην Ανουρανταπούρα.  Σημαίες   προσευχής ανεμίζουν στην αύρα και οι προσφορές των πιστών στοιβάζονται στη βάση του κορμού. Κάτω από τα ανοιχτά κλαδιά οι προσκυνητές προσεύχονται ή διαλογίζονται. Το δένδρο υπάρχει από το 245 π.χ., όταν εισήχθη ο βουδισμός στη Σρι Λάνκα. Πιστεύεται ότι φύτρωσε από ένα κλαδάκι του δένδρου της φώτισης του Βούδα.
Το δένδρο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Mihindu Mawatha και Kurunegala.

Το Δάσος των Κέδρων του θεού, Λίβανος 
Βαδίζοντας στα μονοπάτια ανάμεσα στους πανάρχαιους κέδρους, είναι σαν να γυρίζεται πίσω στο χρόνο. Το Δάσος Αρζ ελ Ραμπ αναφέρεται 103 φορές στην Αγία Γραφή και αποτελείται από συστάδες δέντρων που στο παρελθόν κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του Λιβάνου. Σώζονται 300 δέντρα μερικά ηλικίας άνω των 1.000 ετών.
Τα μεγάλα δάση του Κέδρου του Λιβάνου, που προστατεύονται τώρα, είναι γνωστά για τη χρήση τους στην κατασκευή μερικών από τα πιο ιερά κτίρια στην περιοχή, και μάλιστα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του θόλου του ναού  στην Ιερουσαλήμ και του ναού του Σολομώντα.

Γέρικη Βελανιδιά, Λιθουανία
Η στελμουζέ αζόλα (ροζιασμένη βελανιδιά) ηλικίας 1.5000-2.000 ετών, βρίσκεται στη Δ. Λιθουανία. Ο γεμάτος εξογκώματα κορμός έχει περίμετρο 13 μ, αλλά μόνο τα εξωτερικά κλαδιά παραμένουν ζωντανά , με την βοήθεια υποστηριγμάτων. Είναι αφιερωμένη στο θεό της γονιμότητας και φρουρό του νόμου και της τάξης.

Δάσος του Νεβέ, Γαλλία
Αξίζει να διασχίσετε περπατώντας το Δάσος του Νεβέ στη Βρετάνη, κάτω από τον πανέμορφο θόλο που σχηματίζουν οι σημύδες, οι βαλανιδιές και οι καστανιές, ακολουθώντας τα βήματα του αγίου Ρονάν. Ιρλανδός επίσκοπος, ο Ρονάν ίδρυσε εκεί τον 6ο αιώνα ερημητήριο, σε μια θέση που ήδη θεωρούσαν ιερή οι Κέλτες και οι Δρυίδες

Παρεκκλήσι της Βελανιδιάς, Γαλλία
Στην Αλουβίλ – Μπελφός ορθώνεται μια βελανιδιά ηλικίας 1.000 ετών. Στον τεράστιο, κούφιο κορμό της έχουν δημιουργηθεί δύο παρεκκλήσια. Το κάτω είναι αφιερωμένο στην Παναγία και χρονολογείται στο 1669. Το πάνω, στο οποίο θα ανεβείτε από ξύλινη σκάλα γύρω από τον κορμό του δέντρου, κατασκευάστηκε αργότερα ως ερημητήριο.

Αλέα των Μπαομπάμ, Μαδαγασκάρη
Σειρές από δέντρα μπαομπάμ  περιστοιχίζουν το σκονισμένο δρόμο ανατολικά της Μοροντάβα. Οι ψηλοί κορμοί λεπταίνουν ελάχιστα καθώς πλησιάζουν την ομπρέλα που σχηματίζουν τα κοντά, πλεγμένα κλαδιά τους. Αυτά τα γιγάντια δέντρα θεωρούνται ιερά για πολλές φυλές Μαλγασίων

Ορετέτι, Τανζανία
Σύμφωνα με τη μυθολογία των Μασάι, ο υπέρτατος θεός Νγκάι εμπιστεύτηκε τα βόδια του στη φυλή τους, κατεβάζοντας τα στη Γη μέσα από το ορετέρι, μια άγρια συκιά που είναι ο μοναδικός σύνδεσμος ουρανού και Γης. Τα βοοειδή θεωρούνται ιερά για τους Μασάι και στο ορετέτι γίνονται μέχρι σήμερα λατρευτικές εκδηλώσεις, θυσίες και τελετές.

Μαραμπατέμουα, Ζιμπάμπουε
Το ιερό δάσος Ραμπακουρίμουα, στο χωριό Ντομποσάουα, είναι ένα τυπικό Μαραμπατέμουα, «τόπος που αντέχει στην ξύλευση». Η φυλή Σόνα λατρεύει τα πανάρχαια αυτά δάση, γιατί τα θεωρεί τόπο συνάντησης του κόσμου των ανθρώπων με τον κόσμο της φύσης και τον κόσμο των πνευμάτων.

Ιερό Άλσος Όσουν – Οσόγκμπο, Νιγηρία
 Ένας πυκνός δρυμός, αφιερωμένος στην Όσο – Ίγκμπο, θεά της γονιμότητας για τους Γιορούμπα. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας  πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ιερά άλση των Γιορούμπα που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας.
Το τοπίο του δάσους  είναι γεμάτο με ιερά και  γλυπτά που είναι  έργα τέχνης προς τιμήν του Osun και άλλων θεοτήτων. Το ιερό άλσος, το οποίο σήμερα θεωρείται σύμβολο ταυτότητας για όλους τους ανθρώπους της Γιορούμπα, είναι ίσως το τελευταίο στην κουλτούρα της Γιορούμπα. Μαρτυρεί την κάποτε διαδεδομένη πρακτική της δημιουργίας ιερών χώρων  έξω από όλους τους οικισμούς.

kontod