//ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΗΣ

ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΗΣ

Η Μαδρίτη είναι μια ευρωπαΐκή πρωτεύουσα που γοητεύει τον επισκέπτη με τη μεσογειακή ζωντάνια της. Αν και βρίσκεται στο μέσο της Ιβηρικής Χερσονήσου, το άρωμα της Μεσογείου φτάνει μέχρι εδώ και γίνεται αισθητό τόσο στο κλίμα όσο και στους ανθρώπους της, στη φιλόξενη διάθεση τους και στον αλέγκρο χαρακτήρα τους.
Για να τη γνωρίσεις καλύτερα πρέπει να διαθέτεις τουλάχιστον 4 ημέρες και φυσικά…..να περπατήσεις, να περπατήσεις στις παλιές γειτονιές της και στις τεράστιες λεωφόρους της. Πολλά μυστικά κι εκπλήξεις σε περιμένουν, αν ξεφύγεις από τις συνηθισμένες διαδρομές τουριστικών οδηγών. Κουραζόμαστε βέβαια, αλλά ανακαλύπτουμε την πόλη, τη γοητεία της μόνοι μας.

Οπωσδήποτε βέβαια υπάρχουν κάποια σημεία που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφτεί. Είναι δυνατόν να πάει κανείς στη Μαδρίτη και να μη δει το ονομαστό μουσείο Πράδο; Κι εγώ από εκεί επέλεξα να αρχίσω τη γνωριμία μου με την πόλη. Αλλά προειδοποιώ, απαραίτητα τα χαμηλά αναπαυτικά παπούτσια, γιατί οι τεράστιες αίθουσές του με τις καταπληκτικές συλλογές έργων τέχνης είναι μια πρόκληση, δεν μπορείς να σταματήσεις να περιηγείσαι και να θαυμάζεις. Βέβαια, μετά από 2- 3 ώρες αισθάνεσαι ότι πρέπει να κάνεις μια στάση, δεν αντέχεις πλέον. Το Πράδο εκθέτει την πλουσιότερη συλλογή ισπανικής ζωγραφικής με πίνακες κυρίως Αναγέννησης και Μπαρόκ. Καλύπτει πραγματικά γενναιόδωρα το έργο όλων αυτών των μεγάλων ζωγράφων του παρελθόντος.Μυηθείτε, λοιπόν, στην τέχνη του Μπαρόκ και της Αναγέννησης, απολαύστε από κοντά πίνακες ζωγράφψν που ακόμα και σήμερα γεννούν θαυμασμό. Ανάμεσα στα έργα του Βελάσκεθ, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο αλλά και φλαμανδών ζωγράφων αυτά που με εντυπωσίασαν περισσότερο είναι τα έργα του Γκόγια. Μέσα από αυτά φαίνεται ότι κατάφερε να αποδώσει τις ακραίες καταστάσεις δυστυχίας που βίωσε η χώρα και λαός κατά την εισβολή των δυνάμεων του Ναπολέοντα. Η εξέγερση του 1808 κατά των Γάλλων και η επακόλουθη εκτέλεση των στασιαστών παρουσιάζονται με τρόπο μοναδικό. Οι ευαίσθητες αντένες του ποητή συνέλαβαν όλα αυτά τα συναισθήματα και τα μετουσίωσαν σε τέχνη. Δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να απολαύσετε όλο αυτό τον θησαυρό της τέχνης που εκτίθεται στο Μουσείο. Τα έργα μιλούν από μόνα τους και είμαι σίγουρη ότι θα σας συγκινήσουν.

Σημαντικό επίσης μουσείο είναι αυτό που φέρει το όνομα της βασίλισσας Σοφίας – Reina Sofia, συμπληρώνει θα λέγαμε το Πράδο. Εκεί θα απολαύσετε τη «Γκουέρνικα», τον πιο γνωστό πίνακα του Πικάσο, μέσα από τον οποίο καταδικάζει το βομβαρδισμό της βασκικής πόλης Γκουέρνικα ή Γκερνίκα από τους Γερμανούς το 1937 αλλά και γενικότερα είναι μια καταδίκη για τη φρίκη του πολέμου σ’ όλες τις εποχές, σ’ όλες τις χώρες.

Μετά τη ν τέχνη και την πνευματική τροφή καλό είναι να χαλαρώσουμε λίγο, κιένα τέτοιο μέρος για χαλάρωση είναι η Plaza Mayor, η γνωστότερη πλατεία της πόλης. Εδώ  χτυπά η καρδιά της αυτοκρατορικής Μαδρίτης, στην πλατεία αυτή που χρονολογείται από το 17ο αιώνα. Πίνοντας τον καφέ θαυμάζουμε την κλειστή τριώροφη κατασκευή, που περικλείει σχεδόν την πλατεία,  με κτίρια χαρακτηριστικά της εποχής που τα διακοσμούν πυργίσκοι, φεγγίτες, κάθετες στέγες, και ….237 μπαλκόνια. Μια πλατεία με πραγματική ιστορία, αφού εκεί τελούνταν όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής εκείνης. Δεν μπορείς, λοιπόν, να μη σκεφτείς, καθώς κοιτάς γύρω σου, τις μεγαλοπρεπείς βασιλικές εκδηλώσεις – με την παρουσία του εκάστοτε βασιλιά, αλλά και τις καταδίκες και εκτελέσεις των άτυχων εκείνων «αιρετικών», που έμπαιναν στο στόχαστρο της πανίσχυρης Ιεράς Εξέτασης, και συνειρμικά βέβαια, δεν μπορείς να μη σκεφτείς πόσοι θάνατοι έχουν προκληθεί στο όνομα του Θεού.

Στο κέντρο της πλατείας, μεγαλόπρεπος πάνω στο άγαλμά του βρίσκεται ο βασιλιάς Φίλιππος Ε’, ο οποίος διέταξε και την κατασκευή της πλατείας.

Αξίζει νομίζω και μια επίσκεψη στον Καθεδρικό ναό της πόλης «Nuestra señora de Almudena». Εντυπωσιάζει με τη γκρίζα και λευκή νεογοτθική της πρόσοψη.

Και μια και έμαστε στον καθεδρικό ναό να μην πάρουμε γεύση και από βασιλική ζωή; Εκεί κοντά λοιπόν βρίσκεται το Palacio Real, την κατασκευή του οποίου ξεκίνησε ο Φίλιππος Ε’. Ήθελε, λένε, αυτός να κτίσει ένα παλάτι που θα επεισκίαζε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Μανία αυτοί οι βασιλιάδες να επισκιάσουν ο ένας τον άλλον! Αλλά χρήματα είχαν, παλάτια έχτιζαν, έστω κι αν ο λαός λιμοκτονούσε.Το αποτέλεσμα των μεγαλόπνοων σχεδίων του Φιλίππου ήταν αυτό που θα αντικρίσετε, όταν το επισκεφτείτε, ένα κολοσσιαίο κτίριο ιταλικού μπαρόκ ρυθμού ε 2.800 αίθουσες. Πλεονεξία κι αυτή!!

Τον απογευματινό σας καφέ θα τον πιείτε στο Parque del Retiro, ένα τεράστιο και πανέμορφο πάρκο, άλλοτε ιδιωτικός τόπος ψυχαγωγίας της βασιλικής οικογένειας. Καλά περνούσαν οι βασιλιάδες στην Ευρώπη!

Χαλαρώστε, ξεκουραστείτε δίπλα στη λιμνούλα μαζί μ’ ένα πολύβουο πλήθος που περιφέρεται εκεί. Οικογένειες με τα παιδιά, πλανόδιοι καλλιτέχνες που επιδεικνύουν το ταλέντο τους κάνοντας το πορτραίτο σας, μέχρι και….το μέλλον σας μπορείτε να μάθετε από κάποιες που ρίχνουν χαρτιά. Αν ξέρετε τη γλώσσα, μη χάσετε την ευκαιρία.

Περιδιαβαίνοντας τους μεγάλους δρόμους αλλά και τα γοητευτικά σοκάκια που ξεδιπλώνονται γύρω από τις πλατείες, συναντά ένα πλήθος ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. Κυρίως πολλοί ευρωπαίοι ζουν και εργάζονται εδώ, γιατι η Μαδρίτη συνδυάζει το μεσογειακό κλίμα, τη μεσογειακή κουλτούρα με την οργάνωση μιας ανπτυγμένης και ευημερούσας πρωτεύουσας της βόρειας Ευρώπης.

Και όταν πέφτει ο ήλιος,  και φτάνει η ατέλειωτη καλοκαιριάτικη ζεστή νύχτα – πάντοτε όμως μ’ ένα ελαφρύ αεράκι, που ανακουφίζει κάπως από τη ζέστη της ημέρας – ο κόσμος είναι έξω, στα μπαρ, στα καφέ, στα εστιατόρια. Συναγωνίζονται, λες, για το ποιος θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με περισσότερη ενεργητικότητα, που σπάνια χαραμίζεται στον ύπνο. Οι Μαδριλένιοι είναι ζωντανοί,αυθόρμητοι, μιλούν δυνατά, γελούν εύκολα, χαρακτηριστικοί μεσογειακοί τύποι.

Είναι η ώρα, λοιπόν, να ξεφαντώσετε κι εσείς πίνοντας μπύρα, που ρέει άφθονη τις καλοκαιρινές νύχτες και δοκιμάζοντας τις τοπικές λιχουδιές, τάπας, παέγια, τορτίγια,χαμόν – αυτό κι αν δεν είναι τοπική λιχουδιά, μέχρι και μουσείο του έχουν κάνει. Οι νύχτες στη Μαδρίτη είναι το ίδιο ζωντανές με τις ημέρες, λες και η ζωή δεν πρέπει να σταματήσει ούτε στιγμή, πρέπει να γευόμαστε το κάθε λεπτό της.

Η πόλη της παέγια, των τάπας, της Ρεάλ αλλά και των μουσείων και των καλλιτεχνών σας περιμένει.
Επισκεφτείτε την!
Kalamad