//Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Κυπριακή λαϊκή αρχιτεκτονική
Το χαρακτηριστικό της Κυπριακής λαϊκής αρχιτεκτονικής είναι ότι όταν οι άνθρωποι έχτιζαν τα σπίτια τους, κατασκεύαζαν μόνο όσους χώρους χρειάζονταν. Χώρους βοηθητικούς και λειτουργικούς. Αυτοί οι λειτουργικοί χώροι ήταν η αποθήκη – τζελάρι ή σώσπιτο (όπου φύλαγαν τα διάφορα προϊόντα τους, όπως αλεύρι, λάδι, ελιές κ.α) – το μαειρκό και ο στάβλος. Το μαειρκό ήταν απαραίτητο γιατί ήταν ο χώρος όπου μαγείρευαν. Μικρός χώρος αποτελούμενος από ένα πάγκο και μια πέτρινη βούρνα, όπου έπλεναν τα πιάτα. Οι νοικοκυρές συνήθιζαν να κρεμάνε στους τοίχους τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν. Όλοι αυτοί οι χώροι ήταν περικυκλωμένοι από έναν αρκετά ψηλό τοίχο για προστασία από τους κλέφτες. Δίπλα από το μαειρκόν συνήθως υπήρχε το λουτρό. Το λουτρό ήταν ένα μικρό δωμάτιο όπου έκαναν μπάνιο. Τα λερωμένα ρούχα τα έβαζαν σε μια ψάθινη κοφίνα, για να τα πλύνει αργότερα η νοικοκυρά στο χέρι σε μια μεγάλη πέτρινη βούρνα έξω στην αυλή. Όλα τα σπίτια είχαν το στάβλο, όπου έτρεφαν ζώα για να ζήσουν την οικογένεια τους.

Βυζαντινή Αρχιτεκτονική στην Κύπρο. –Λάρνακα
Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι του 10ου αιώνα χτίστηκε πάνω από τον τάφο του αγίου και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής στην Κύπρο.

Στο χωριό Γεροσκήπου, 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάφου, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που είναι πιθανότατα πρωτότυπο δημιούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής της Κύπρου.
Είναι τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με πέντε τρούλους. Οι τρεις από αυτούς, οι πιο μεγάλοι, βρίσκονται στο μεσαίο κλίτος και οι άλλοι δυο, οι μικρότεροι, στα πλάγια κλίτη, δεξιά και αριστερά του κεντρικού τρούλου

 Λευκωσία
Η Πύλη Αμμοχώστου, η πιο σπουδαία από τις πύλες της Ενετικής Λευκωσίας, άνοιγε στο δρόμο που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, στην Αμμόχωστο, από όπου πήρε και το όνομα της. Αρχικά ήταν γνωστή σαν Πόρτα Τζουλιάνα προς τιμήν του Giulio Savorgnano, του μηχανικού που σχεδίασε και έχτισε τα Ενετικά τείχη στον 16ο αιώνα.
Η πύλη έχει μια εντυπωσιακή πρόσοψη και αποτελείται από ένα αψιδωτό πέρασμα με ένα δωμάτιο με θόλο, διαμέτρου 10,97 μέτρα, στο εσωτερικό. Και στις δύο πλευρές του περάσματος υπάρχουν ορθογώνια δωμάτια για τους φρουρούς. Η Πύλη σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας.

Λουτρά Ομεριέ
Τα Λουτρά Ομεριέ βρίσκονται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, δίπλα στο τέμενος Ομεριέ και όχι μακριά από την Αρχιεπισκοπή. Χτίστηκαν μεταξύ 1570 – 1571 ως δωρεά του Λαλά Μουσταφά Πασά προς την πόλη αφότου το νησί έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Το συγκρότημα λουτρών ήταν αφιερωμένο στον Χαλίφ Ομάρ και η περιοχή έγινε γνωστή ως Ομεριέ. Η είσοδος στη νότια πλευρά του κτιρίου οδηγούσε πρώτα σε ένα μικρό προαύλιο και κατόπιν στη αίθουσα υποδοχής. Αυτή έχει μια θολωτή στέγη και μια οκταγωνική δεξαμενή στη μέση. Πίσω από την αίθουσα υπάρχουν δύο δωμάτια μεσαίας θερμοκρασίας και πίσω απ΄αυτά το θερμό θολωτό δωμάτιο.
Τα Λουτρά χρησιμοποιούνται ακόμη και μετά την πρόσφατη ανακαίνισή τους έχουν γίνει ένα δημοφιλές σημείο ανάπαυσης στη Λευκωσία. Το 2006 απέσπασαν το Βραβείο Europa Nostra για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.