//Η ΚΑΜΠΕΤΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η ΚΑΜΠΕΤΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η Καμπέτσε είναι μια πολιτεία που προσφέρει ψυχαγωγία και πολιτισμό σε όλους τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν αξέχαστες οικοτουριστικές εμπειρίες, ενδιαφέρουσες διαδρομές σε περιοχές αρχαιολογικές και βόλτα στους δρόμους, που είναι γεμάτοι κτίρια με πολύχρωμη αποικιακή αρχιτεκτονική, μεγάλα αγροκτήματα, ωραίες εκκλησίες και επιβλητικούς προμαχώνες και φρούρια.

-Η Καμπέτσε προσφέρει τουρισμό που συνδέεται με την αποικιακή κληρονομιά, την οικολογία και την ψυχαγωγία.
-Η τοποθεσία της και η εύκολη πρόσβαση προσφέρουν καταφύγιο σε κάθε τουρίστα.
-Το κλίμα είναι ιδανικό για ξεκούραση.
-Η προσφορά ξενοδοχείων ικανοποιεί κάθε τύπο επισκέπτη..

Η Καμπέτσε είναι ένα ιδανικό μέρος για κάθε τύπο ταξιδιώτη. Οι νέοι άνθρωποι, που αναζητούν εμπειρίες στη φύση, μπορούν επίσης να περπατήσουν στις πόλεις των Μάγια, που είναι γεμάτες μυστικισμό, ενώ οι μεγαλύτεροι, που ενδιαφέρονται για διαδρομές γεμάτες κουλτούρα, μπορούν να περπατήσουν στους δρόμους με την αποικιακή αρχιτεκτονική, ή στην προβλήτα με πανοραμική θέα, ιδανική για να απολαύσει κανείς ένα ηλιοβασίλεμα του Rayo Verde. Μαζί με τα φρούρια και τους προμαχώνες, που προστάτευαν την πόλη, υπάρχουν και τα μεγάλα αγροκτήματα. Όλα υτά έχουν ως αποτέλεσμα η Καμπέτσε να είναι μια από τις πιο τέλειες τουριστικές πόλεις.

Διαδρομές στην πόλη.
Μια βόλτα κατά μήκος της προβλήτας της πόλης είναι σχεδόν υποχρεωτική, γιατί αυτό το μνημειώδες έργο, εκτός από το ότι είναι ένα μέρος όπου οι οικογένειες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι,  μπορούν να ξεκουραστούν, συμβολίζει την πρόοδο της πόλης. Με ένα μήκος σχεδόν 3,5 χιλιομέτρων, περικλείει την περιοχή από το μνημείο Justo Sierra Méndez  ως την   Avenida Joaquín Musel. Έχει παρατηρητήρια, για να απολαύσει κανείς τη θαλάσσια αύρα και τα ωραία ηλιοβασιλέματα του Καμπέτσε.
Το παλιό μέρος της πόλης έχει ορισθεί ως Παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας από την Unesco ,γιατί έχει την αρχαία πόλη των Maya,   την  Calakmul.

Αρχιτεκτονική στρατιωτική.
Τα οχυρά και οι προμαχώνες αποτελούν  μια απαραίτητη επίσκεψη. Αυτά τα οικοδομήματα προστάτευαν την πόλη από τις συνεχείς επιθέσεις των πειρατών. Μετά την ίδρυση της πόλης, κατά τον 16ο αιώνα, άρχισε η κατασκευή των στρατιωτικών οικοδομημάτων, ως συνέπεια της μεγάλης οικονομικής και εμπορικής αύξησης της περιοχής. Οι κατασκευές της πρώτης περιόδου τροποποιήθηκαν ή καταστράφηκαν με το χρόνο. Η δεύτερη εποχή αρχίζει με την κατασκευή του τείχους στα 1686 και η Τρίτη εποχή στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν ανεγέρθηκαν τα αμυντικά οχυρά.

Αποικιακή αρχιτεκτονική
Ένας άλλος παράγοντας της πόλης που ελκύει πολύ τουρισμό είναι η ισπανική αποικιακή της αρχιτεκτονονική του 18ου και 19ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αποικιακής εποχής και της εμπορικής ευημερίας, η Καμπέτσε αναπτύχθηκε και μετατράπηκε σε μια πόλη με μεγάλα αρχοντικά, με οροφές ψηλές, που κάνουν τα δωμάτια πιο δροσερά, μπαλκόνια με σφυρήλατο σίδερο και μεγαλοπρεπείς εσωτερικές καμάρες. Έχουν αποκατασταθεί περισσότερες από 1600 προσόψεις στο ιστορικό κέντρο και στις περιοχές του San Román, San Francisco και Guadalupe.
Το αρχοντικό Carvajal, που βρίσκεται στην οδό 10, την παλιά «οδό του Comercio», διασώζει ένα από τα πιο ωραία δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Πόλεις των Maya
Ανάμεσα στα κυριότερα αρχαιολογικά κέντρα της Καμπέτσε είναι τα ακόλουθα: Calakmul, Chicanna, Becan, Edzna, Xpujil, Hormiguero, Balamku, el Tigre, Dzibilnocac, Chunhuhub, Hochob, Kanki, Okolhuitz, Santa Rosa Xtampak, Tabasqueño, y Xcalumkin. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι η Edzna, που ονομάζεται το «σπίτι των  Itzáes» : έχει πάνω από είκοσι μνημειώδη κτίρια, που αντανακλούν τη συγκέντρωση της οικονομικής, πολτικής και θρησκευτικής δύναμης στα προκολομβιανά χρόνια, κυρίως ανάμεσα στα 600 και 1200 μ.χ. Η Ezna ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής, στην οποία οι κάτοικοί της κατασκεύασαν ένα έξυπνο σύστημα καναλιών, που είχε μήκος 6 χιλιόμετρα περίπου.

Γαστρονομία
Ανάμεσα στα τυπικά φαγητά, που δεν προέρχονται από τη θάλασσα, είναι οι tamales φτιαγμένες με αλεύρι και γεμισμένες με ψιλοκομμένο χοιρινό ή κόκορας με σάλτσα achiote, μικρές πίτες από καλαμπόκι, το frijol με χοιρινό, γαλοπούλα που συντηρείται σε ειδική σάλτσα, παραδοσιακά μεξικάνικα γλυκά, που ονομάζονται «panatelas», το μαύρο ψωμί και δε θα μπορούσαν να λείπουν τα hojaldras από γλυκό ψωμί.

Οι κάτοικοι της Καμπέτσε είναι ζεστοί και φιλόξενοι. Ένα στοιχείο περίεργο, που έχει σχέση με τη μαγειρική εδώ, είναι ότι σε κάποια σπιτικά μαγειρεύουν το ίδιο φαγητό για μια ορισμένη ημέρα της εβδομάδας. Για παράδειγμα, κάθε Δευτέρα μαγειρεύουν ένα βραστό φαγητό κατσαρόλας, κάθε Πέμπτη κρέας κατσαρόλας και την Παρασκευή ψάρι φρέσκο.

Στην Καμπέτσε η ειρήνη και η ηρεμία είναι τρόπος ζωής.
Σημαντικό είναι το θέαμα «ήχος και φως» στη γέφυρα «El Zakatal», στην πόλη  Carmen. Η γέφυρα, γι’ αυτό το λόγο φωτίζεται και η περιοχή κατά μήκος της προβλήτας, παρέχει τον ήχο, με σκοπό να υπάρχει διήγηση της ιστορικής πορείας του νησιού και να γίνουν γνωστά τα αξιοθέατα της περιοχής. Σήμερα το θέαμα αυτό παρουσιάζεται όλες τις μέρες στις 8 και στις 9 μμ.

Η Palizada, ένα από τα «μαγικά χωριά» του Μεξικού, συνεχώς βελτιώνεται. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό περικλείουν την αποκατάσταση των προσόψεων του ιστορικού κέντρου, βελτίωση του κεντρικού πάρκου όπως επίσης και του φωτισμού.

Το οικοτουριστικό κέντρο και το Βιο- Μουσείο στο σταθμό «El Tormento» είναι ένα μοναδικό μέρος, για να εκτιμήσει κανείς το φυσικό πλούτο της περιοχής στο νότιο μέρος της πολιτείας, κυρίως το δασικό. Εκεί υπάρχει εστιατόριο και πύργοι παρατήρησης και είναι ανοικτά κάθε μέρα.

Το Μουσείο του Κέντρου για επικοινωνία και πολιτισμό, για την προστασία της Calakmul, στο εικοστό χιλιόμετρο του δρόμου πρόσβασης στην αρχαιολογική περιοχή της Calamkul και έχει υπηρεσίες για τουριστικές πληροφορίες, καφετέρια, έκθεση χειροτεχνίας. Επίσης έκθεση του πολιτιστικού πλούτου του αρχαιολογικού χώρου και της ιστορικής ανάπτυξης της περιοχής των Maya.
Kalamd