//ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το πρώτο πρωινό της διαμονής μου στο Λονδίνο επιχειρώ μια περιήγηση με τα πόδια που περιλαμβάνει τα κλασικά αξιοθέατα. Έχω επιλέξει ένα τουρ που ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ηλικίες και επίπεδα γλώσσας. Η Ξεναγός μου είναι η αξιαγάπητη κοκκινομάλλα Φιόνα που δέχτηκε να με ξεναγήσει σε μερικά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Λονδίνου.

Συναντιόμαστε στο Covent Garden και η Φιόνα αρχίζει την τρίωρη περιήγηση με μια σύντομη ιστορία της πόλης.
Η πρώην αγορά φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών είναι τώρα τόπος για ακριβές, πολυτελείας μπουτίκ καθώς και ακριβά εστιατόρια. Η Φιόνα λέει ότι είναι ένα καλό σημείο να αρχίσει κανείς, κυρίως αν υπάρχουν μικρά παιδιά στην περιήγηση, γιατί μπορούν να θαυμάσουν αυτούς που δίνουν παραστάσεις στο δρόμο. Μπορεί να δει κανείς από ακροβάτες μέχρι Κινέζους τραγουδιστές.
Εκτός από το London Transport Museum. Ένα άλλο κοντινό αξιοθέατο είναι το Theatre Royale, Drury Lane. Προβάλει δημοφιλή έργα. Η Φιόνα υποστηρίζει ότι η πιο σημαντική στιγμή για μια οικογένεια που επισκέπτεται το Λονδίνο είναι να πάει σ’ ένα μιούζικαλ.
Καθώς αφήνουμε το Covent Garden η Φιόνα περιγράφει τη θορυβώδη και ανάρμοστη συμπεριφορά των θεατών του θεάτρου την εποχή του Σαίξπηρ. Έφταναν στο σημείο να τραβούν τους ηθοποιούς από την σκηνή. Η πολιτισμένη συμπεριφορά που αρμόζει στο θέατρο ξεκίνησε στη διάρκεια της Βασιλείας του Καρόλου Β (1660- 1685) την εποχή που το αρχικό Theatre Royale χτίστηκε.

Περπατάμε στη Leicester Square ένα μέρος που ταυτίζεται με τις πρεμιέρες μεγάλων κινηματογραφικών έργων. Η Φιόνα βρίσκει την ευκαιρία να εξηγήσει τον όρο «κόκκινο χαλί». Για αιώνες μόνο οι βασιλείς επιτρεπόταν να φορούν κόκκινα ρούχα, περπατούσαν επίσης σε κόκκινα χαλιά. Αργότερα κάθε τι που λειτουργούσε από το κράτος επισημαίνονταν με αυτό το χρώμα, τηλεφωνικοί θάλαμοι και λεωφορεία.

Περπατάμε στην πλατεία Picadilly όπου ένα άγαλμα του έρωτα είναι τοποθετημένο πάνω από ένα συντριβάνι . Δεν ήταν ο έρωτας αρχικά, μου λέει η Φιόνα. Ήταν ο άγγελος της χριστιανικής φιλανθρωπίας για να τιμηθεί ο 7ος κόμης του Shaftesbury, ένας κοινωνικός μεταρρυθμιστής. Πριν από το1 1833 τα φτωχά παιδιά δούλευαν ατελείωτες ώρες σε εργοστάσια και ορυχεία. Εκείνη τη χρονιά όμως, δηλ. το 1833, το Shaftesbury δημιούργησε το νόμο των 10 ωρών. Από τότε κανένα παιδί κάτω από τα 13  δεν επιτρεπόταν να δουλεύει πάνω από 9 ώρες τη μέρα και έξι μέρες την εβδομάδα.

Κάνουμε έναν περίπατο στην περιοχή St James. Είναι Κυριακή πρωί και η περιοχή είναι ήσυχη. Κατευθυνόμαστε στο παλάτι St. James για την αλλαγή της φρουράς. Παρακολουθούμε τους Γραναδιέρους, μια ειδική μονάδα του Βρετανικού στρατού, να παρελαύνει μπροστά από το μέγαρο, αγνοώντας τον κρύο  αέρα. Με τις κόκκινες στολές τους και τα ψηλά καπέλα τους  κάνουν διάφορους σχηματισμούς. Όταν η μπάντα αρχίζει και παίζει, οι στρατιώτες κατευθύνονται προς το ανάκτορο του Buckingham προστατευόμενοι από αστυνομική δύναμη. Εκπλήσσομαι με το πόσο καλά τα άλογα τα πάνε με τη μουσική και το θόρυβο. Η Φιόνα μου λέει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β ζήτησε από τον Monty Roberts, τον αμερικανό εκπαιδευτή των αλόγων, να βοηθήσει στην εκπαίδευση των αλόγων.  Συνεχίζουμε να περπατάμε προς το Αβαείο Westminster και την βουλή των κοινοτήτων, εξηγεί  ότι η διάσημη καμπάνα, γνωστή ως Big Ben, πήρε πιθανών το όνομα της από το μηχανικό Suir Benjamin Hall ο οποίος είχε βοηθήσει να την εγκαταστήσουν στο 1850. Μου δείχνει επίσης το σχολείο Westminster που προσφέρει μια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών. Τα δίδακτρα κοστίζουν γύρω στις 40.000 λίρες το χρόνο και οι άνθρωποι ξέρουν ότι πρέπει να τα βγάλουν πέρα χωρίς αυτοκίνητο και διακοπές για χρόνια για να μπορέσουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους σ’ αυτό το σχολείο.

Παίρνουμε ένα λεωφορείο που περνάει από την Trafalgar Square και βρισκόμαστε στην οικονομική καρδιά του Λονδίνου, το city. Περπατάμε στη γέφυρα του Λονδίνου, κάνοντας στάση στην πέτρινη κολώνα ύψους 61 μέτρων, γνωστή ως το μνημείο. Σηματοδοτεί το σημείο όπου άρχισε η μεγάλη φωτιά του Λονδίνου το 1666. Η φωτιά κατέστρεψε πάνω από 13.000 σπίτια και 80 εκκλησίες.
Βρισκόμαστε στη Γέφυρα του Λονδίνου από όπου μπορούμε να δούμε τον πύργο του Λονδίνου στη βόρεια πλευρά του Τάμεση. Ο Πύργος συνδέεται με τον Ερρίκο τον 8ο και τις έξι συζύγους του, καθώς 2 από αυτές αποκεφαλίστηκαν εκεί.

Νότια της γέφυρας του Λονδίνου βρίσκεται η Borough Market και το τέλος της περιήγησης.
Το τουρ των αξιοθέατων του κλασικού Λονδίνου είναι δημοφιλές και το επιλέγουν οι επισκέπτες για τον εξής λόγο. Το Λονδίνο είναι μια ακριβή πόλη. Οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρατείνουν την παραμονή τους εδώ για πολύ χρόνο, γι’ αυτό θέλουν να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται το χρόνο που διαθέτουν και να δουν αρκετά αξιοθέατα. Μια περιήγηση είναι ένας αποτελεσματικός και διασκεδαστικός τρόπος να ανακαλύψουν πολλά ενδιαφέροντα  σημεία της πόλης.
Kalamad