//ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

10 ιστορίες της Νέας Υόρκης του Ο’ Χέρνι
Το βασικό χαρακτηριστικό που έκανε τον Ο’ Χένρι διάσημο ως διηγηματογράφο είναι ότι ασχολείται με τη ζωή στην πόλη, κυρίως στη Νέα Υόρκη, των αρχών του 20ού αιώνα. Οι ήρωες του συνιστούν τη μεγάλη ετερόκλητη μάζα της Νέας Υόρκης.  Μια χώρα και μια μεγαλούπολη αποτυπώνεται με ακρίβεια και με καταλυτικό χιούμορ από την πένα ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη του σήμερα το κοινωνικό και ιστορικό αποτύπωμα μιας ολόκληρης χώρας, σε μια καθοριστική για την ιστορική εξέλιξή της εποχή.

Man in Profile – Joseph Mitchell του Thomas Kunkel εκδ. Random House
Αν έχει ένα επιπλέον ενδιαφέρον για όλον τον κόσμο η έκδοση της βιογραφίας του Τζόζεφ Μίτσελ με συγγραφέα τον Thomas Kunkel, είναι γιατί φέρνει μπροστά μια σύνθετη προσωπικότητα, έναν περιπατητή της Νέας Υόρκης που ενσάρκωσε με τον δικό του τρόπο την αμερικανική ατμόσφαιρα από τα μέσα του 20ού αιώνα. Και ακόμη, γιατί η βιογραφία του Τζόζεφ Μίτσελ γίνεται μία παράλληλη και υπαινικτική ιστόρηση της ίδιας της πόλης της Νέας Υόρκης, όχι της επίσημης, αλλά της μισοφωτισμένης, εκείνης της Νέας Υόρκης που ο Μίτσελ αγαπούσε, που κρυφοκοιτούσε και αισθανόταν ότι είναι προέκτασή του.

Η τριλογία της Νέας Υόρκης:  Γυάλινη πόλη, Φαντάσματα,  Το κλειδωμένο δωμάτιο του Paul Auster
Μετάφραση Σταυρούλα Αργυροπούλου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
Και οι τρεις νουβέλες είναι αστυνομικές ιστορίες. Φαινομενικά βέβαια.  Η Τριλογία είναι από τα βιβλία που τα διαβάζεις απνευστί – όπως τα καλά αστυνομικά μυθιστορήματα. Οχι μόνο – ή όχι τόσο – για να δεις τι θα συμβεί παρακάτω αλλά για να βρεις την απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν.

A Day At The Beach της Έλεν Σούλμαν
Τα γεγονότα της «ημέρας που άλλαξε τον κόσμο» μέσα από τα μάτια ενός Γερμανού χορευτή και της συζύγου και μούσας του, εξετάζει η Έλεν Σούλμαν στο A Day At The Beach.

Το Σάββατο του Ίαν ΜακΓιούαν δεν ασχολείται άμεσα με την 11η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο κεντρικός χαρακτήρας του κινείται σε μια πόλη πληγωμένη, γεμάτος θλίψη και ματαιωμένα όνειρα και ο ίδιος.

Ταξίδι στη Νέα Υόρκη του Μπακουνάκη Νίκου  Εκδότης: Πόλις
Μικρές καθημερινές ιστορίες από τη Νέα Υόρκη. Άνθρωποι και μικρόκοσμοι της αμερικανικής μητρόπολης. Μια κτηνοτρόφος, ελληνικής καταγωγής, σε μπαρ του Βίλατζ. Ένας εβραίος τσαγκάρης από την Τασκένδη στην οδό Χάντσον. Ένας ιεροκήρυκας στον Άγιο Βαρθολομαίο της Λεωφόρου Παρκ. Ένας επενδυτής από το Πουέρτο Ρίκο, που συστήνει σαν καλή επένδυση αγορές στου Μακρυγιάννη. Η Λόρνα, κόουτς ηθοποιών, στη Μετροπόλιταν Όπερα. Η ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Κι ακόμη, τα πανεπιστήμια και η πόλη, το freak show ενός αγώνα ΝΒΑ, οι σινεφίλ του Μανχάταν, τα δεκανίκια της σύγχρονης τέχνης, μια καινούργια γραμμή μετρό, πώς γίνονται landmark δημόσιες τουαλέτες… Κι άλλες πολλές ιστορίες, όπου ο συγγραφέας άλλοτε παρατηρεί κι άλλοτε γίνεται ήρωας.

Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης  του Χέρμπερτ Άζμπερι, μετάφραση: Γιώργος Τζήμας
Όταν η Νέα Υόρκη δεν ήταν ακόμη η μεγάλη οικονομική μητρόπολη του πλανήτη και τον ουρανό της δεν έσκιζαν τα κτιριακά μεγαθήρια της εποχής μας, στους δρόμους και στη σκιά των ταπεινών της κτιρίων περιπλανιούνταν πολυμελείς συμμορίες που ήδη από τον 19ο αιώνα της χάρισαν τον τίτλο της μητρόπολης του εγκλήματος. Η Νέα Υόρκη, η αστεία, η γραφική, η φρικτή πρόγονος και το πραγματικό αρχέτυπο της σύγχρονης μεγαλούπολης, με όλο το αστικό της φολκλόρ ζωντανεύει μέσα από τη γλαφυρή περιγραφή του Χέρμπερτ Άζμπερι.

Ένα βιβλίο που, όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, δεν αποτελεί κοινωνιολογική ανάλυση αλλά χρονογραφική απόδοση του κλίματος της εποχής. Ένα θρυλικό ανάγνωσμα που από την έκδοσή του, πριν από περίπου εβδομήντα πέντε χρόνια, συνάρπασε το κοινό.