//ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΚΡΥΑ ΝΕΡΑ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΚΡΥΑ ΝΕΡΑ

Η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας είναι μία πολύβουη και ζωντανή σύγχρονη πόλη, η οποία αρχικά μπορεί να μη σας φανεί και πολύ ενδιαφέρουσα. Ένας άλλος κόσμος όμως ανοίγεται μπροστά σας μπαίνοντας στον πεζόδρομο που διασχίζει της πηγές της Κρύας, το ομορφότερο σημείο της Λιβαδειάς. Βαδίζοντας στον πανέμορφο αυτό χώρο αναψυχής οι μνήμες ζωντανεύουν και ολόκληρη η ιστορία της Λιβαδειάς.

Αξιοθέατα

Το βυζαντινό κάστρο, που επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους Καταλανούς
Βρίσκεται πάνω στον λόφο του προφήτη Ηλία, 150 μέτρα πάνω από την πόλη της Λιβαδειάς.
Στις 15 Μαρτίου του 1311, στη μάχη της Κωπαίδος , οι Καταλανοί νικητές των Φράγκων έγιναν ταυτόχρονα και κυρίαρχοι της περιοχής. Οι Καταλανοί θεωρούνται τελικά και οι χτίστες του Κάστρου. Το Κάστρο μαζί με το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται μέσα σε αυτό- είχε για τους Καταλανούς και άλλη ξεχωριστή σημασία. Φυλαγόταν εδώ η Ιερή Κάρα του Αγίου Γεωργίου, «κεφαλή, προστάτης κα μεσίτρια» των βασιλιάδων του Αραγωνικού Οίκου.
Από τον Πύργο του κάστρου έχει κανείς μία πανοραμική άποψη της περιοχής και της Λιβαδειάς.
Έξω από τη βορειοανατολική πύλη του Κάστρου υπάρχουν λιθόστρωτα μονοπάτια που διευκολύνουν στην πρόσβαση. Μπορεί κανείς ξεκινώντας από εκεί και περπατώντας ανάμεσα στα πεύκα και στα μισογκρεμισμένα καταλανικά τείχη, να φτάσει μέχρι την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, από όπου έχει μια εντυπωσιακή θέα προς το φαράγγι.

Ο Πύργος του Ρολογιού, ο οποίος χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός. Το 1803, ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα Ρολόι, προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και αγάδες στις ανασκαφές του Μαντείου του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία στην Λιβαδειά
Ο οικισμός του Πέρα Χωριού με τη θέα που παρέχει (οι κάτοικοι της Λιβαδειάς το ονομάζουν και μικρό Παρίσι για την ομορφιά του).

Χρήσιμες Πληροφορίες

Τοποθεσία
Η πόλη Βρίσκεται στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδος, με αποτέλεσμα να έχει πρόσβαση σε πολλές πρωτεύουσες άλλων νομών, κυρίως στην Αθήνα. Η πόλη βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού Βοιωτίας, στο άκρο της αποξειραθείσας λίμνης της Κωπαΐδας. Βόρεια της πόλης εκτείνεται o Παρνασσός και νότια o Ελικώνας στους πρόποδες του οποίου είναι κτισμένη η παλιά πόλη της Λιβαδειάς

Τηλεπικοινωνίες
Τηλεφωνικός κωδικός: 22610

Υγεία
Η Λιβαδειά διαθέτει Κρατικό γενικό νοσοκομείο (22610-20051-9)

Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομία  22610 88880
Κ.Τ.Ε.Λ. (Εκδοτήρια Αθήνα) Λιοσίων  260 210-8317173 www.ktel.org

Κ.Τ.Ε.Λ. (Εκδοτήρια Λιβαδειάς)  Χαιρώνειας Τέρμα  22610-28336
Ράδιο Ταξί  22610-28111
Ταξί 22610 22100
Πληροφορίες ΟΣΕ 22610 28661

Πως και πότε θα πάμε
Με δικό μας αυτοκίνητο:
Από Αθήνα ακολουθούμε την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στη διασταύρωση της Θήβας ή εκείνη του Κάστρου συνεχίζουμε ταξιδεύοντας στην επαρχιακή οδό προς Λιβαδειά.
Από Θεσσαλονίκη ακολουθούμε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθήνας και στην διασταύρωση του Κάστρου συνεχίζουμε ταξιδεύοντας στην επαρχιακή οδό προς Λιβαδειά.
Με το ΚΤΕΛ:
Από Αθήνα καθημερινά διάρκεια περίπου 2 ώρες
Από Θεσσαλονίκη διάρκεια περίπου 4 ώρες
Με Τραίνο:
Από Αθήνα με απλό τραίνο 2 ώρες και με intercity 1,50
Από Θεσσαλονίκη με απλό τραίνο 4 ώρες με  intercity 3,15