//ΑΓΙΟΥΤΑΓΙΑ: ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ

ΑΓΙΟΥΤΑΓΙΑ: ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ

Αγιούταγια: οι θησαυροί των ναών
Μια περιήγηση στα συναρπαστικά ερείπια των  ναών  της αρχαίας πρωτεύουσας Ayutthaya

Στις 4 Δεκεμβρίου 2011, χιλιάδες εθελοντές βρέθηκαν στην Ayutthaya για να βοηθήσουν στην «Ημέρα Καθαρισμού», που διοργανώθηκε από την Τουριστική Αρχή της Ταϊλάνδης. Το περασμένο έτος είναι πιθανό να μείνει στην ιστορία ως το «Έτος της Μεγάλης Πλημμύρας» – το χειρότερο έτος που έχει καταγραφεί – όταν η Αγιούταγια, μαζί με άλλα μέρη της κεντρικής Ταϊλάνδης και της Μπανγκόκ, πλημμύρισαν για αρκετές εβδομάδες. Τα νερά τελικά υποχώρησαν καθώς η χρονιά πλησίαζε στο τέλος της και, σε αναγνώριση της ιστορικής σημασίας της Αγιουτχάγια, πραγματοποιήθηκε γρήγορα ένας  καθαρισμός του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα η Αγιούταγια  λειτουργεί ως συνήθως,  είναι σε καλή κατάσταση και  φιλοξενεί  περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες  ετησίως. Ένα ένα εύκολο ημερήσιο ταξίδι από την Μπανγκόκ, τα ερείπια του ναού της πρώην πρωτεύουσας είναι πάντα στο δρομολόγιό μου όποτε επισκέπτομαι την Ταϊλάνδη.

Χτισμένη σε ένα νησί στο σημείο όπου ο ποταμός Chao Phraya ενώνεται με τους παραπόταμους Lopburi και Pa Sak και διασχίζεται από κανάλια που επικοινωνούν μεταξύ τους, η Ayutthaya του 17ου αιώνα ήταν, σύμφωνα με τα λόγια ενός Ευρωπαίου ιεραπόστολου, «όμορφη, με περισσότερους από τριακόσιους ναούς και μοναστήρια, όλα περίεργα χτισμένα και στολισμένα με πολλούς επιχρυσωμένους πύργους, πυραμίδες και αμέτρητες εικόνες. Αυτή η βασιλική και αξιοθαύμαστη πόλη είναι τέλεια τοποθετημένη και πολυπληθής σε ένα θαύμα…»

Η Ayutthaya ήταν, κατά μία έννοια, μια κρυφή πόλη. Η προσέγγιση γινότανε με βάρκα περίπου 80 χιλιόμετρα μέχρι το Chao Phraya από τον κόλπο του Σιάμ. Η αντίθεση μεταξύ του ταξιδιού και του προορισμού ήταν τόσο μεγάλη, που όταν οι ταξιδιώτες έφτασαν επιτέλους στην αρχαία πρωτεύουσα, ήταν σαν να εμφανίστηκε μπροστά τους ένα όραμα. Δυνατό και υπέροχο, το Ayutthaya περιβαλλόταν από τείχη 3 χιλιόμετρα περιφερειακά. Επάνω, επιχρυσωμένοι κώνοι άστραφταν στο φως του ήλιου. Στο λιμάνι ήταν αγκυροβολημένα πλοία από την Ολλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Περσία, την Κίνα και την Ιαπωνία, που έρχονταν για εμπόριο μεταξιού, τσαγιού, πορσελάνης, αργύρου, μπρούτζου, αρωματικών ξύλων, πιπεριών, δερμάτων και της  λιχουδιάς των φωλιών πουλιών. Αναρίθμητα σαμπάν (βάρκες με επίπεδο πάτο)  φορτωμένα με φρούτα και λαχανικά πήγαιναν να πάρουν μια θέση στις περιοχές της αγοράς, και στις ευρύτερες πλωτές οδούς χρυσές φορτηγίδες που κωπηλατούσαν  εξήντα άνδρες ή με περισσότερους γλιστρούσαν με ηρεμία.

Φυσικά, ότι έχει χαθεί για εμάς σήμερα – αν και το να ταξιδέψετε στον ποταμό από την Μπανγκόκ εξακολουθεί να είναι ο πιο συναρπαστικός τρόπος για να φτάσετε –  είναι τα ερείπια του ναού που δίνουν μια ένδειξη του πόσο ένδοξη ήταν κάποτε η πόλη.

Για να αποκτήσετε μια αίσθηση της κλασικής διάταξης του Ayutthaya, το καλύτερο σημείο εκκίνησης είναι η παλιά βασιλική πόλη, η οποία αντιστοιχεί στο Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ και τον Ναό του Σμαραγδένιου Βούδα, τη σημερινή πρωτεύουσα που αρχικά είχε ως πρότυπο τον προκάτοχό της. Το βασιλικό παλάτι της Αγιούταγια  σώζεται μόνο στα θεμέλιά του, αλλά ο πρώην βασιλικός ναός, Wat Phra Si Sanphet, είναι ένα επιβλητικό ερείπιο.

Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, το Wat Phra Si Sanphet είναι πιο εντυπωσιακό για τα τρία ευθυγραμμισμένα chedis του. Αυτά έχουν γίνει σύμβολα της πόλης και αποτελούν την επιτομή της κλασικής θρησκευτικής αρχιτεκτονικής της περιόδου Ayutthaya, αλλά δεν χρειάζεστε κάποιο υπόβαθρο στα αρχιτεκτονικά στιλ της Ταϊλάνδης για να εκτιμήσετε τη συμμετρία και την καθαρότητα της γραμμής που δίνουν στους chedis μια αναπόφευκτη επίδραση.

Στις μέρες της δόξας του, ωστόσο, το Wat Phra Si Sanphet ήταν μαγευτικό για έναν άλλο λόγο: τον «θαυμάσιο κολοσσό του», όπως ονόμασε ο Ιησουίτης του 17ου αιώνα Guy Tachard το κύριο άγαλμα του ναού, ένα χάλκινο άγαλμα ύψους 16 μέτρων του όρθιου Βούδα. Όχι μόνο αυτό ήταν το μεγαλύτερο όρθιο άγαλμα που χύθηκε ποτέ, ήταν επίσης καλυμμένο με περισσότερα από 170 κιλά χρυσού. Το 1767, οι Βιρμανοί εισβολείς εντυπωσιάστηκαν εξίσου και ανάβοντας φωτιά γύρω από το άγαλμα το έλιωσαν για το να πάρουν το πολύτιμο μέταλλο του.

Αν και αυτό το αρχικό άγαλμα δεν υπάρχει, μπορείτε να αισθανθείτε πόσο φοβερό πρέπει να ήταν κοιτάζοντας τον παρακείμενο σύγχρονο ναό του Wat Mongkhon Bophit, ο οποίος φιλοξενεί ένα μικρότερο αλλά ακόμα τεράστιο χάλκινο άγαλμα του 15ου αιώνα του καθιστού Βούδα.

Το Wat Phra Si Sanphet βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κύριου άξονα ανατολής-δύσης που ήταν η καρδιά της αρχαίας Ayutthaya, χωρίζοντας τη βασιλική πόλη στα βόρεια και την εμπορική περιοχή στα νότια. Εδώ, μια σειρά από σημαντικά μνημεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, ανάμεσά τους ένα από τα αγαπημένα μου για την «εξερευνησιμότητα», το υπέροχο Wat Rachaburana. Σε σχετικά καλή κατάσταση διατήρησης, ο ναός χτίστηκε το 1424 από τον King Ο Borommaracha II στον τόπο καύσης των δύο μεγαλύτερων αδελφών του, οι οποίοι πέθαναν ενώ πολεμούσαν ο ένας τον άλλον στην πλάτη ελέφαντα για τα δικαιώματα στο θρόνο.

Στο μπροστινό μέρος του χώρου διακρίνονται οι ψηλοί τοίχοι από τούβλα μιας αίθουσας χειροτονιών μήκους 63 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων, αλλά το επίκεντρο της προσοχής είναι ο τεράστιος κεντρικός πύργος (prang) που έχει αποκατασταθεί. Εδώ έγινε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της σύγχρονης εποχής, όταν το 1957 ανασκάφηκε η κρύπτη του πρανγκ και αποκαλύφθηκαν ίχνη τοιχογραφιών μαζί με μια πολύτιμη συλλογή κοσμημάτων και άλλων χρυσών αντικειμένων, τώρα βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Chao Sam Phraya. Το εσωτερικό του prang παραμένει προσβάσιμο στο κοινό και κατεβαίνοντας τις απότομες πέτρινες σκάλες, θα έχετε μια ιδέα της συγκίνησης της αρχαιολογικής ανακάλυψης.

Απέναντι από το Wat Rachaburana βρίσκονται τα εκτεταμένα ερείπια του Wat Mahathat, που κάποτε ήταν η κατοικία του πατριάρχη της πόλης. Η τοποθεσία κυριαρχείται από τη βάση ενός τεράστιου πρανγκ (Ναός με οβελίσκο) που παλαιότερα υψωνόταν σε ύψος 46 μέτρων, αν και αυτό που κινεί το ενδιαφέρον στους περισσότερους επισκέπτες είναι το θέαμα ενός κεφαλιού του Βούδα που έχει μπλέξει από ρίζες δέντρων για να δημιουργήσει μια στοιχειωμένη εικόνα μέσα στο χρόνου.

Πολλά αξιοθέατα είναι διάσπαρτα πέρα από τον κεντρικό πυρήνα, μεταξύ των οποίων τα πιο αξιόλογα είναι το Wat Yai Chai Mongkol, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, κατά μήκος του ποταμού Pa Sak. Το μοναστήρι χτίστηκε αρχικά το 1357 και διακρίνεται για το τσέντι του που κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη νίκη του βασιλιά Naresuan επί του διαδόχου της Βιρμανίας το 1592. Σήμερα, εξακολουθεί να υποστηρίζει μια θρησκευτική κοινότητα και επικρατεί ένας αέρας γαλήνης.

Ο κατάλογος των μνημείων συνεχίζεται – πολλά για να γεμίσουν τα αξιοθέατα μιας ολόκληρης ημέρας και πολλά άλλα αν επιλέξετε να διανυκτερεύσετε – αλλά αν έπρεπε να επιλέξω μόνο ένα για να επισκεφτώ, αυτό θα ήταν το Wat Chai Wattanaram. Τοποθετημένο στην όχθη του ποταμού στη νοτιοδυτική γωνία της πόλης, αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Αγιουτχάγια, εν μέρει για το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του κομψότητα, αλλά και για την ήσυχη όχθη του ποταμού που βρίσκεται πολύ μακριά από τη φασαρία της πόλης.

Ο ναός διακρίνεται από ένα κεντρικό πρανγκ μήκους 35 μέτρων και τέσσερις μικρότερους πρανγκ, όλα στην ίδια εξέδρα και περιτριγυρισμένα από οκτώ μικρότερους κορμούς και μια στοά. Χτισμένο το 1630, το Wat Chai Wattanaram τα έχει όλα – το σκηνικό, την αρχιτεκτονική, την ατμόσφαιρα – όλα όσα κάνουν την Ayutthaya έναν θησαυρό.

Πληροφορίες

Ψώνια
Πλωτή αγορά της Ayutthaya
Αυτή είναι η πρώτη πλωτή αγορά της αρχαίας πρωτεύουσας – η νεότερη είναι η Ayutthaya Klong Sra Bua- και οι δύο είναι δημοφιλείς στους επισκέπτες ως μια ευκαιρία ξεκούρασης  από τις περιηγήσεις στους ναούς. Εκτός από ποικιλία φαγητών και πάγκων με σουβενίρ, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μια ευχάριστη βόλτα με βάρκα γύρω από το κανάλι.

Φαγητό στο Pae Krung Kao
Αυτό το πλωτό εστιατόριο είναι  διάσημο για τις ψητές γαρίδες του, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε δίπλα στον ποταμό Pa Sak. Διακοσμημένο με τοπικό μπρικ-α-μπρακ, θα έχετε  ένα χαλαρό δείπνο είναι επίσης οικονομικό. Moo 2, U-Thong Road,

Διαμονή
Διαμονή  στην βίλα RANGSIT
Το Pak Ta είναι ένα ήσυχο μικρό χωριό στην Ayutthaya, και αυτό το πολυτελές B&B δύο δωματίων είναι το αστέρι του. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Pa Sak, είναι η ιδανική απόδραση από την πολυσύχναστη πόλη και τον τέλειο μικρόκοσμο της Ayutthaya στην πιο αληθινή του μορφή. Το Rangsit Villas διαθέτει δύο δωμάτια όμορφα διακοσμημένα σε σύγχρονο ταϊλανδέζικο στιλ. Οι επισκέπτες μπορούν να μοιραστούν μια μικρή κουζίνα ή μπορούν να παραγγείλουν τοπικό φαγητό από το προσωπικό. Για να συναναστραφείτε πραγματικά με τους ντόπιους, εξερευνήστε το περιβάλλον σας με ένα ποδήλατο που παρέχεται από τη διεύθυνση.

IUDIA
Κάντε check in σε αυτό το boutique ξενοδοχείο  για να ολοκληρώσετε την απόλυτη αντιπαράθεση του παλιού με το νέο. Αυτό το μοντέρνο, καλόγουστο B&B έχει θέα στο Πάρκο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Ayutthaya, προσφέροντας στους επισκέπτες πανοραμική θέα στα ερείπια. Απολαύστε δραστηριότητες, όπως μαθήματα διαλογισμού και παραδοσιακή ταϊλανδέζικη μουσική.

Μετάβαση
Υπάρχουν εκδρομές από την Μπανγόκ, η περιήγηση στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Αγιούταγια  προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίσετε την αρχαία πόλη της Αγιούταγια συμπεριλαμβανομένων πολλών ιστορικών ναών και να επισκεφθείτε ένα τυπικό ταϊλανδέζικο σπίτι.

Αν σας αρέσει περισσότερο η κρουαζιέρα, υπάρχει μια περιήγηση με κρουαζιέρα στον ποταμό Μπανγκόκ- Ayutthaya. Ταξιδέψτε στο Καλοκαιρινό Ανάκτορο Bang Pa-In σε μια όμορφη λίμνη και, στη συνέχεια, επισκεφθείτε τα αρχαία ερείπια της Ayutthaya πριν επιστρέψετε στην Μπανγκόκ