//ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ HIPSTERS ΤΗΣ ΜΠΑΝΓΚΟΚ

ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ HIPSTERS ΤΗΣ ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Οδηγός των Hipsters  της Μπανγκόκ

Μετά την Μπιενάλε Τέχνης της Μπανγκόκ  του 2018  υπάρχει μια τεράστια δημιουργική έκρηξη σε ξεχασμένες περιοχές της , οδηγούμενη από νέους Ταϊλανδούς και ξένους καλλιτέχνες, σχεδιαστές, σεφ και μουσικούς, σχεδόν απαρατήρητη σε σύγκριση με την εκπληκτική άνθηση των αστραφτερών νέων ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων που συνέβαλαν στην ώθηση του τουρισμού.

Κανείς δεν φαίνεται σίγουρος πώς ξεκίνησε όλο αυτό, γιατί η πόλη ήταν ανέκαθεν ένα ακμάζον κέντρο για τέχνες, αντίκες και περίεργα. Αυτό που συνέβη, ωστόσο, είναι ότι μεγάλος αριθμός δημιουργικών ανθρώπων προσελκύστηκαν από τα χαμηλά ενοίκια των ερειπωμένων  μαγαζιών, των σπιτιών και των εργοστασίων, ιδιαίτερα δίπλα στον ποταμό Chao Phraya, και ότι ολόκληρες γειτονιές ζωντανεύουν με ένα μποέμ χρώμα.

Τα πιο σημαντικά από αυτά βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ποταμού που  είναι η περιοχή Bangrak και η οδός Charoen Krung, η οποία ήταν ο πρώτος ασφαλτοστρωμένος δρόμος που κατασκευάστηκε στη Μπανγκόκ τη δεκαετία του 1860.

Τόσο μεγάλη ήταν η αλλαγή σε αυτήν την περιοχή -προηγουμένως  ελάχιστα ήταν αναπτυγμένη-  που τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποκτήσει το ανεπίσημο όνομα Creative District.

Σύμβολο όλης αυτής της δραστηριότητας στο Μπανγκράκ, που  στέκεται στην όχθη του ποταμού, είναι το κτίριο του Γενικού Ταχυδρομείου, ένα αρ ντεκό κτίριο που χρονολογείται από το 1940 και μετά από μια πρόσφατη ανακαίνιση στεγάζει τώρα το  Δημιουργικό και Σχεδιαστικό Κέντρο  της Ταϊλάνδης  το TCDC, μια κυβερνητική υπηρεσία, η οποία χαρακτηρίζεται όχι σαν σχολείο ή ερευνητικό κέντρο, αλλά κέντρο έμπνευσης και  δημιουργικότητας .

Σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος της όχθης του ποταμού, στο προηγουμένως βρώμικο soi (Σοκάκι), μπορείτε να βρείτε νέες δραστηριότητες.  Το Warehouse 30, σε μια μεγάλη παλιά αποθήκη πίσω από την πορτογαλική πρεσβεία, βρίσκεται  μια αγορά τέχνης, χώρος εκδηλώσεων, εστιατόριο και ένα εργαστήριο επίπλων. Πολλές γκαλερί τέχνης και αντίκες βρίσκονται κοντά, όπως η Speedy Grandma, η Lek Gallery και η Fifty Years Gallery, η τελευταία  ιδρύθηκε από έναν Βέλγο συλλέκτη που πέρασε πέντε δεκαετίες εξερευνώντας την Ασία.

Το παλαιότερο εγκαταλελειμμένο αρχοντικό στο Captain Bush Lane που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για μια γαλλική εταιρεία εμπορίας κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών έχει πλέον ανακαινιστεί όμορφα ως House No 1 και προσφέρει χώρο στους ιδιοκτήτες γκαλερί.

Το ερειπωμένο παλιό Τελωνείο κοντά, που κάποτε σηματοδοτούσε την πύλη προς το λιμάνι της Μπανγκόκ, πρόκειται να γίνει ένα boutique ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Από τον ιστορικό Ναό του Ανακλινόμενου Βούδα μέχρι τα παλιά γραφεία της Εταιρείας Ανατολικής Ασίας, εδώ και καιρό η περιοχή ήταν άδεια και ημιερειπωμένη δίπλα στο ιστορικό ξενοδοχείο Mandarin Oriental. Δεν λείπουν μέρη για φαγητό και ποτό. Το πιο cool από τα νέα εστιατόρια είναι το 80/20, που έχει πολύ επισκεψιμότητα  με τη δημιουργική του κουζίνα, ενώ το Harmonique, στη λωρίδα δίπλα στο Ταχυδρομείο, είναι μια γραφική ανακατασκευή πολλών μικρών μαγαζιών. Το Soul Bar είναι ένας χώρος ζωντανής μουσικής του οποίου ο σχεδιασμός ενσωματώνει μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από τα εργαστήρια ανακαίνισης κινητήρων του κοντινού Talat Noi. Στην αγορά Bangrak θα βρείτε πολλά παλιά οικογενειακά εστιατόρια και πωλητές που ήταν εκεί για γενιές.

Η δυτική πλευρά του ποταμού έχει τη δική της Creative District, με κέντρο τη γειτονιά Klong San. Πριν από μερικά χρόνια, η πιο γνωστή τοποθεσία εδώ ήταν η Klong San Market, υπήρχε σε περιοχή που κάποτε ήταν σιδηροδρομικός σταθμός και πούλαγε τοπικές μόδες και αξεσουάρ. Δίπλα στην αγορά βρίσκεται το Jam Factory, το οποίο έχει ανοίξει σε παλιά κτίρια εργοστασίων ομαδοποιημένα γύρω από μια μεγάλη, χορταριασμένη αυλή με τεράστια δέντρα μπόντι και ένα κατάστρωμα στην άκρη του ποταμού. Ένας χώρος εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, εστιατόρια, καταστήματα και γκαλερί θα τα βρείτε όλα εδώ, και περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην άμεση γειτονιά, η οποία μεταμορφώνεται με το γιγάντιο νέο συγκρότημα IconSiam.

Σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το Jam Factory βρίσκεται το Lhong 1919, ένα αναπαλαιωμένο συγκρότημα παλιών αποθηκών και ένα κινέζικο ιερό που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα, το οποίο παρέχει πλέον χώρο δίπλα στο ποτάμι για καταστήματα τέχνης και ντιζάιν με έργα νέων καλλιτεχνών. Γύρω από μια ανοιχτή αυλή, τα διώροφα υπερώα και τα ξύλινα υπόστεγα έχουν ανακαινιστεί όμορφα, συνδυάζοντας έτσι τη συντήρηση με τις σύγχρονες ανάγκες, και μαζί με τα καταστήματα τέχνης και χειροτεχνίας υπάρχουν πολλά εστιατόρια.

Αναδύονται και άλλες γειτονιές. Στην άκρη της ίδιας της Παλιάς Πόλης, στο Pak Klong Talat, τη μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών της Μπανγκόκ, βρίσκεται το Yodpiman River Walk, ένα νέο χαμηλότερο κοινοτικό εμπορικό κέντρο που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στεγάζει γκαλερί, μπουτίκ και πολλά εστιατόρια, καθώς παρέχει  χώρο  για χονδρεμπόρους λουλουδιών. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν με βάρκα στην προβλήτα Pak Klong Talat και να καθίσουν στο μεγάλο κατάστρωμα του ποταμού, όπου τα εστιατόρια προσφέρουν τραπέζια. Η ζωή στην αγορά των λουλουδιών, εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με τον δικό της πολύχρωμο, αρωματικό τρόπο.

Δίπλα στο κανάλι Saen Saeb, κοντά στο ιστορικό Jim Thompson House, το Yelo House έχει μετατρέψει έναν παλιό εκδοτικό οίκο σε έναν διώροφο κόμβο τέχνης και design, καθώς και σε ένα μέρος για να φάτε και να απολαύσετε ένα ή δύο ποτά. Σε κοντινή απόσταση, κοντά στο Εθνικό Στάδιο, βρίσκεται το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού της Μπανγκόκ, ένα από τα κορυφαία καλλιτεχνικά κέντρα της πόλης, που φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις τέχνης στους εννέα ορόφους του.

Τα συστήματα μαζικής συγκοινωνίας της Μπανγκόκ διευκολύνουν τη μετακίνηση στην πόλη, και έτσι η εξερεύνηση είναι από μόνη της ευχαρίστηση. Δεν χρειάζεται να κάνετε σχέδια: όπως λέει η παλιά παροιμία, το καλύτερο σχέδιο για όποιον επισκέπτεται την Μπανγκόκ είναι να μην έχει κανένα σχέδιο.